Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výprodej vrcholí: V Itálii prodávají domy za 26 korun, koupit si je můžete i vy

Autor: Mii - 
8. května 2019
20:00

Pořídit si dům u moře a každý den vstávat za šumu vln? Takový sen je možné proměnit v realitu i bez toho, aby se člověk zadlužil až do důchodu. Několik letovisek v Itálii se rozhodlo nabízet nemovitosti za pouhé jedno euro, tedy necelých 26 korun. Trápí je totiž odliv obyvatel, kteří se stěhují do velkých měst a vesnice nechávají neobydlené. Levné domy mají přilákat do regionů novou krev.

Nabídka se týká především obce Zungoli nedaleko Neapole a Mussomeli, většího města na Sicílii. V obou případech vyjdou nemovitosti na jedno euro. Lidé se musí nicméně zavázat, že dům zrenovují a zaplatí drobnou kauci, která zajistí, že se ihned opět neodstěhují. Renovace není vyžadována nijak rozsáhlá, většina objektů se již nyní nachází v dobrém stavu.

Obě obce pro účel tohoto speciálního prodeje zřídily webové stránky, kde se lidé dozvědí veškeré informace, jak o nemovitost zažádat. Celý proces lze vykonat online na dálku, pouze finální podpis smlouvy se musí uskutečnit fyzicky v Itálii. Jedinou překážkou může být web vytvořený pro Zungoli, protože je pouze v italštině.

Dům pod Etnou „za hubičku“

Překonat jazykovou bariéru se ale vyplatí. Zungoli, momentálně obydlené pouhou tisícovkou lidí, je vyhlášené svými kamennými cestami, středověkými mosty i pestrobarevnými farmářskými domy. V roce 2015 dokonce obec vyhrála cenu jako jedna z nejhezčích v celé Itálii. Starosta Paolo Caruso říká, že člověk neuvěří, dokud „tu krásu místa, skvělé jídlo a čerstvý vzduch neucítí na vlastní kůži“, jak řekl pro televizi CNN.

Oproti tomu Mussomeli je o něco větší město, kde žije 11 tisíc obyvatel. Je obklopené nejrůznějšími farmářskými oblastmi a lidé mají z místa výhled na sopku Etnu a Údolí chrámů – rozsáhlý archeologický areál, kde se nachází trosky kdysi největších řeckých chrámů na světě. A protože je region vyvýšený, místní obyvatelé jsou často svědky meteorologického úkazu nazývaného moře mraků.

„Když se podíváte dolů do údolí, uvidíte rozsáhlou pokrývku mračen, jako kdyby se město vznášelo,“ láká lidi do Mussomeli radní Toti Nigrelli. „Chceme, aby to všichni zájemci zažili,“ říká.

jana999 ( 5. listopadu 2019 10:29 )

proč tam nenastěhují migranty at si to opraví

Limone ( 10. května 2019 16:05 )

Asi tak nějak, že máte dům na vrcholu Boubína, kde nic tu nic.
Nejsou obchody, hospody, školy, kulturní střediska a Policie.
I ta mafie míří za sluncem v podobě peněz.

zakola ( 9. května 2019 22:59 )

Ty domy mají tržní cenu , a ta je v tomto případě úměrná jejich použití. Proto je nesmyslný název článku : " Přímořské ráje " , podle ceny je to "Přímořské peklo" .

mandat ( 9. května 2019 10:19 )

Ty domy vetsinou nemaji elektriku,ani kanalizaci, navic tam opruzuji migranti,tak opravit takovy dum stoji prumerne od 60 000,.EU nahoru a to se musi sehnat solidni firma a hlidat material, tam vam behem hodiny ukradnou uplne vsechno.

diskutujici ( 9. května 2019 10:01 )

Jeste jste se nenaucili pouzivat filtry?

Zobrazit celou diskusi