Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Známý miliardář: Obchodní válka bude špatná pro celý svět. Čína nedodržela přísliby?

Autor: ČTK - 
7. května 2019
06:50

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou bude špatná pro celý svět. Řekl to v rozhovoru s finanční televizí CNBC americký miliardář Warren Buffett. Jeho vyjádření přišlo po nedělním tweetu amerického prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém oznámil, že od tohoto pátku zvýší cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 4,6 miliardy korun, na 25 procent z nynějších deseti procent. Brzy chce také uvalit clo 25 procent na zboží v hodnotě 7,4 bilionu korun, na které se zatím clo nevztahuje.

Buffettův konglomerát Berkshire Hathaway vlastní nebo investuje do mnoha firem, které podnikají s Čínou. Jsou mezi nimi firma Apple, ve které má Berkshire podíl v hodnotě více než 1,1 bilionu korun a čínský výrobce elektrických aut BYD. „Pokud doopravdy budeme mít obchodní válku, bude to špatné pro celý svět,“ prohlásil Buffett. Totální obchodní válka je podle něj nepravděpodobná, ale i tak bude válka určitě špatná pro vše, co Berkshire vlastní.

Místopředseda správní rady Berkshire Charlie Munger, který se rozhovoru se CNBC rovněž zúčastnil, dodal, že Trump není úplný blázen, když chce vyšší cla na některé zboží. Obchodní válka by však podle něj byla zcela hloupá.

Čína a USA zůstanou supermocnostmi

Buffett se domnívá, že by bylo nesmyslné, aby investoři prodávali akcie na základě negativních titulků zpráv. Dodal, že Spojené státy a Čína budou světovými supermocnostmi na příštích 100 let a bude mezi nimi neustále napětí.

Trumpova plánovaná cla podle Buffetta pomáhají posílit pozici čínského vůdce, prezidenta Si Ťin-pchinga. Upozornil, že Trump i Si jsou dvě osobnosti, které jsou zvyklé dělat politiku po svém a je potřeba se také podívat na to, jak je jejich chování vnímáno v jejich vlastní zemi.

Buffett se rovněž domnívá, že Spojené státy by měly posílit své obchodní vztahy s Kanadou a Mexikem. „Máme moc a moc společných zájmů,“ uvedl. „Obchod s Mexikem a Kanadou je nesmírně důležitý. Měli bychom s nimi zacházet jako se sousedy a ne s protivníky.“

Čína prý nedodržela své obchodní přísliby

Čína ustoupila od svých příslibů v obchodním jednání. Právě to přimělo o víkendu amerického prezidenta Trumpa pohrozit dalšími cly. Washington je však stále ochoten pokračovat v jednání, pokud Číňané změní svůj postoj. Řekl to novinářům americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

„Zhruba v průběhu minulého týdne jsme viděli porušení slibů daných Čínou,“ řekl Lighthizer. Čína podle něj ustoupila od konkrétních závazků, což by vedlo k podstatným změnám v textu dohody. „To je z našeho pohledu nepřijatelné,“ dodal. Jednání sice zatím nebyla přerušena, od pátku však vstoupí v platnost vyšší cla.

Čínská delegace by ve čtvrtek a v pátek měla ve Washingtonu pokračovat v jednání o obchodní dohodě. Lighthizer očekává, že za čínskou stranu dorazí i nejvyšší vyjednavač, vicepremiér Liou Che. Nicméně agentura AP upozornila, že jednání začnou o den později, než bylo původně naplánováno.

Trump chce dohodu s výraznými strukturálními změnami. V tuto chvíli však podle Lighthizera obě strany nic podobného nemají. Čína ustoupila od některých závazků, na kterých se strany dohodly zhruba minulý týden, a to přimělo Trumpa v neděli zveřejnit tweet, ve kterém slíbil zvýšení cel do konce tohoto týdne.

Ministr financí Steven Mnuchin, který se setkání s novináři rovněž zúčastnil, dodal, že by bylo nešťastné, pokud by obě strany, největší ekonomiky světa, nedokázaly uzavřít dohodu, a doufají, že uzavřou dohodu do konce týdne. Pokud uslyší od Číňanů tento týden něco jiného, oznámí to Trumpovi, dodal Mnuchin.

Vyšší cla začnou platit v pátek

Trump o víkendu oznámil, že od pátku zvýší cla na čínské zboží na 25 procent z nynějších deseti procent. Lighthizer dodal, že vyšší cla začnou platit v pátek v 00:01 východního času (6:01 SELČ). Trump rovněž informoval, že brzy plánuje oznámit cla 25 procent na zbývající čínský dovoz do USA.

Mnuchin ani Lighthizer blíže nespecifikovali, v čem se strany nemohou shodnout. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že Čína usiluje o to, aby dohodnuté změny mohla vyřešit prostřednictvím administrativních a regulačních opatření a nikoli změnami zákona, jak bylo dříve dohodnuto. To podkopává základní strukturu dohody. Podle čínského systému jsou změny zákona jedinou možností, jak získat alespoň malou míru jistoty při jejich dodržování, dodal zdroj.

ivoadler ( 7. května 2019 09:31 )

Teď mi to došlo. Jestli chce v budoucnu být Evropa supermocností, tak jí
nezbyde než se spojit s Ruskem.

ivoadler ( 7. května 2019 09:29 )

"Čína a USA budou supermocnostmi!" A to se nemluví o Indii. A co chudinka
(západní)Evropa.

boys ( 7. května 2019 09:21 )

Sperma by mělo být hlavně u ženy v ústech, jak jsem zmínila výše,ale
dá se čerstvé jemně vmasírovat i do obličeje, nechat ho třicet minut
působit a potom opláchnout chladnou vodou. Díky minerálům, jako jsou zinek,
hořčík, vápník a draslík, proteinům a fruktóze je to prý jedna
z nejlepších omlazovacích kúr, které si můžete dopřát. Řeknete si
asi, že si rovnou můžete rozmačkat banán a nemusíte dojit svého milence.
Jenže tou hlavní a kouzelnou součástí této masky, která má na omlazení
pleti zázračný podíl, je močovina, která je ve spermatu také obsažena.
Podobné látky se přidávají i do luxusních krémů za tisíce 

vaber ( 7. května 2019 08:10 )

když se Americe dařilo valit svoje výrobky do celého světa, byla na prvním
místě svoboda volného obchodu ,ale když se podaří Číně valit výrobky
do USA najednou je po svobodě, to je spravedlnost po americku

Zobrazit celou diskusi