Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dýmějový mor zabil rodiče čtyř dětí, kteří snědli ledvinu sviště. Zemřeli na dovolené

Autor: peb - 
6. května 2019
12:15

Za smrt ruských manželů na dovolené v západomongolské provincii Ulgii může dýmějový mor, potvrdily mongolské úřady. Rodiče čtyř dětí si předtím pochutnali na ledvině sviště. Na místě je podle Siberian Times několik desítek dalších turistů z USA, Německa, Nizozemska, Švédska a Švýcarska. Zahraniční návštěvníci čekají na povolení opustit zemi. 

„Předběžné testy ukázaly, že příčinou smrti dvou lidí je pravděpodobně dýmějový mor,“ řekl mluvčí záchranné služby provincie Ulgii.  

Ostatní zahraniční turisté zatím nemohou oblast opustit, přestože místní zdravotníci zdůraznili, že „situace s morem není kritická a epidemie nehrozí“. Pro karanténu nebyl uveden časový rámec, v nejhorším případě může trvat až 21 dní. Víc než 150 lidí, kteří přišli do kontaktu s manželským párem, je pod „dohledem“. 

Muž (†38) a jeho žena (†37) onemocněli poté, co snědli ledvinu ze sviště. Konzumace svišťů je přitom v Mongolsku zakázaná. Muž zemřel 27. dubna a jeho manželka o tři dny později. Zanechali po sobě čtyři děti.

„Myslíte si, že mor je středověká záležitost? My si to mysleli taky! Zrovna jsme chtěli odjet z Ulgii dál do Mongolska, ale uzavřeli půlku města a nedovolí nám odjet. Prý kvůli nějakým kontaminovaným svišťům! Je to k nevíře,“ napsal podle webu časopisu Forbes jeden z turistů. 

O žádných dalších nakažených zatím nejsou zprávy. 

Černá smrt v kožichu krys a veverek

Dýmějový mor je bakteriální onemocnění, které ve středověku pozabíjelo desítky milionů lidí. Přenášejí ho blechy, které žijí na krysách, veverkách a dalších hlodavcích. Vyvolává ho bakterie Yersinia pestis.

Dýmějová forma moru má inkubační dobu 2-6 dní. Následuje zánět lymfatické soustavy, provázený vysokými horečkami. Hnisající uzliny hlavně v tříslech a podpaží, postupem času může dojít k celkové sepsi a smrti nemocného. Při neléčeném průběhu nemoci umírá až 60 procent nakažených. Dýmějový mor je možný léčit antibiotiky. 

pajato73 ( 6. května 2019 13:07 )

co zrali takove hovadiny, prasata...

Zobrazit celou diskusi