Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostrý Babiš u Moravce: „Maláčová neví, na co máme banky.“ Ministryně: Urážky a folklór

Aktualizováno -
5. května 2019
17:50
Autor: ČTK, for, simao - 
5. května 2019
14:58

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pořadu Otázky Václava Moravce pustil zostra do nepřítomné ministryně Jany Maláčové (ČSSD) za návrh sektorové daně na banky, která by měla přinést miliardy do státního rozpočtu. Podle Babiše je však takový návrh nesmyslný a Maláčové vzkázal, že nerozumí tomu, jak se vydělávají peníze. Babiš chce, aby banky odevzdávaly 10 až 20 % z dividend do zamýšleného Fondu národního rozvoje. Bankovní sektorovou daň odmítá. Maláčová na jeho útok reagovala pro Blesk Zprávy.

„Mám jiný návrh, jak získat ty peníze z bank, aby neodcházely do zahraničí a aby pomohly všem,“ řekl Babiš s tím, že s bankami už jedná. Peníze z dividend hodlá použít na investice. Zmíněných 10 až 20 % je prý jeho představa, na kterou mu banky zatím nekývly, ale jednání budou podle Babiše pokračovat.

Premiér chce, aby fond začal fungovat co nejdřív. Banky by se podle něj měly „podělit o zisk, neúčtovat poplatky a peníze z dividend nechat v Čechách“.

Druhý účastník debaty, předseda ODS a místopředseda Sněmovny Petr Fiala poukázal na to, že Babiš k zamýšlenému fondu nesdělil nic konkrétního. „Tady slyšíme nějaké řeči o tom, co se bude dělat s bankami, ale nic konkrétního na stole není. To je úplně typický způsob vládnutí pana premiéra Babiše. Spousta řečí a po pár dnech se ukáže, že nic z toho není (...) Nevysvětlil, jak by to fungovalo,“ poznamenal s tím, že jde o další chiméru.

On sám sektorovou daň na banky také podporovat nebude. „Tady pan premiér běhá v červené čepici a vykládá nám, jak sepsal nějaký úžasný plán na tři a půl bilionu korun, který bude zajišťovat investice do budoucna. Nikdo to neviděl, nevíme, o čem mluvíme,“ rýpl si Fiala do Babiše, který v týdnu odstartoval finále kampaně ANO s trumpovskou červenou čepicí „Silné Česko“.

Babiš: Jsme samozřejmě proti

Předseda ČSSD Jan Hamáček už dříve uvedl, že Babišovu myšlenku na zřízení fondu nepovažuje za systémovou. Sociální demokraté požadují sektorovou bankovní daň v podobě odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

„My jsme samozřejmě proti,“ reagoval v pořadu Babiš, která návrh ČSSD považuje za kontraproduktivní a použil i označení za nesmysl. „Daň z aktiv znamená automatickou reakci bank, že zkrátka budou méně půjčovat, a postihne to všechny,“ řekl s tím, že takové řešení by bylo kontraproduktivní. „Není to v programu, nemáme to v koaliční dohodě,“ prohlásil.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ODS Petr Fiala v pořadu Otázky Václava Moravce hovořil o daních a bankách Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ODS Petr Fiala v pořadu Otázky Václava Moravce hovořil o daních a bankách | Reprofoto ČT - Otázky Václava Moravce

Ostrý útok na Maláčovou

Premiér navíc podotkl, že bankovní daň není v koaliční dohodě a že s jejím zavedením měly špatné zkušenosti Rumunsko, Slovensko nebo Maďarsko. Kvůli podpoře bankovní daně zaútočil i na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD). Podle něj nikdy nebyla v reálném životě a netuší, jak fungují banky a jak se vydělávají peníze.

„Vláda rozhoduje v týmu a my máme koaličního partnera, taky ho jako máme, pan předseda s námi nechtěl jít do vlády, co mně teda mrzí. A samozřejmě sociální demokracie - sektorová daň, bankovní sektorová daň to je věčný jejich příběh. Samozřejmě paní ministryně v životě nebyla v reálném životě, ona ani pořádně neví, na co máme ty banky, ona sice studovala v Londýně, ale ona netuší, jak fungují peníze, jak se vydělávají peníze, co to je podnikat vůbec a na co ty banky vlastně máme,“ útočil Babiš na Maláčovou.

„Jsou špatné zkušenosti se zavedením té bankovní sektorové daně. V Rumunsku dokonce zbankrotovalo 12 bank, negativní zkušenosti jsou na Slovensku, v Maďarsku. No a co se stane? Lidi budou mít horší přístup k hypotékám, živnostníci nebudou mít úvěry (...) Bankovní daň je nesmysl, paní ministryně čte asi Pikettyho, to je druhý Marx,“ varoval Babiš před dopady vyššího zdanění bank a připomněl francouzského ekonoma Thomase Pikettyho, který sepsal Kapitál ve 21. století a na Karla Marxe navazuje.

Maláčová se brání. Pomáhá jí Forrest Gump

„Osobní invektivy pana premiéra nechci příliš komentovat, je to už takový folklór. Dříve jsem se tím nechávala rozčílit, ale teď si sama pro sebe pomáhám citátem z Forresta Gumpa a snažím se vést věcnou diskuzi,“ vzkázala v neděli odpoledne Maláčová Blesk Zprávám.

„Místo urážek bychom se měli zaměřit na to, jak získat do státního rozpočtu peníze. Zdanění aktiv bank je cesta. Pan premiér to stále kritizuje, ale nepřišel s žádným argumentem, který by mi dokázal opak. Banky daní okolní státy EU a problémy neřeší. Nebo Vám přijde, že by se v EU hroutil bankovní systém?“ táže se Maláčová. 

„Zavedení daně je samozřejmě potřeba udělat opatrně a inspirovat se zeměmi, kde to funguje. ČSSD má návrh zákona připravený a já věřím, že ve spolupráci s ministerstvem financí jsme schopni ho udělat správně a efektivně. Zřízením fondu nikoho nedonutíme, aby ze svých výdělků dobrovolně platil. Kdyby vám někdo řekl, ze můžete každý měsíc z výplaty odvádět do fondu navíc peníze, které posílí rozpočet, uděláte to? EET taky není dobrovolné a její zavedení se do koncové ceny nepromítlo,“ dodala ministryně.

Konec superhrubé mzdy

V navazující debatě o daňovém systému Babiš na opakovaný dotaz moderátora potvrdil, že předloží návrh na zrušení superhrubé mzdy, a to „asi na rok 2021“.

Zavedení sektorové daně pro banky nepodporuje ani prezident Miloš Zeman. „Rád bych konstatoval, že náš bankovní sektor je zdravý, na rozdíl od ostatních zemí ani nevyžadoval v roce 2008 sanace. Choval bych se tak k němu poněkud laskavěji,“ uvedl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Poznamenal ale také, že „fondů máme dost“. Banky by se podle něj měly spíše snažit zvýšit úroky u svých vkladů.

„Já souhlasím s prezidentem republiky, že je potřeba jednat s bankami, aby se podělily o ty zisky, aby dávaly lidem větší výnos z vkladu,“ uvedl Babiš v OVM.

 

marmat ( 6. května 2019 21:24 )

Takového premiéra jsme měli mít IHNED.... před 30 lety....byli bychom
jinde😥naše naivita byla nebetyčna....chapadla Chobotnice pouze navázala na
kontakty z totality a propletla se napříč stranami🤮👾🤫

MracneMezirici ( 5. května 2019 21:33 )

Prezident o polovinu zchradnul pro Andreho Babise, jen s nim ma problemy. Dnes
to vypada ze ho planuje vymenit za Havlicka az to s p Benesouvou okolkem
zajisti.Z Babise je plisen sarka na svetkach.

turbina ( 5. května 2019 21:21 )

petr12: Ty jsi dobré mačo. Zřejmě slušný oddíl.

MracneMezirici ( 5. května 2019 21:18 )

Co vyjste za cune, proc Zemanovi delate ostudu. Takovy volic nema mit pravo
volit jste hnojnik.

petr12 ( 5. května 2019 21:14 )

rentierskej!!! napřed jeblá Maláčová s přezdívkou venezuela namyšlená
blbka. A ted ty,a vy ostatní hovada,špíny,závistivá hovna jestli je někdo
*** tak je to tvoje žena zrovna v pátek sní vrtěl tvuj kamarád tak
neurážej Babiše premiera schovaný blbečku za anonymitu když máš doma
šlapací kolo,jeblé děti,šest korun v kapse smrdí ti s huby nic nemáš
nic neumíš jen závidět!jako ostatní sajrajt který umí jen
pomlouvat,špinit,kvičet jak krysy v anonymitě žebrácká svoloč!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa