Ve veselém, barevném a hlučném průvodu byli k vidění jezdci na longboardech či kolech, žonglér, pes s obojkem z konopných listů i poslanec Ivan Bartoš, jehož Pirátská strana má legalizaci konopí ve svém programu. Část demonstrantů tančila do rytmu ska či reggae, které se linulo z doprovodných vozů. Lidé třímali balonky se symbolem konopí či transparenty s nápisy »Tráva je boží« nebo »Konopí je lék, zaslouží náš vděk«. V davu šlo i několik rodin s malými dětmi.

Kriminalizace je nesmysl

Stovky demonstrantů, převážně mladých lidí, vyšly z Karlova náměstí na ostrov Štvanice, kde se uskuteční diskuse, přednášky a workshopy k tématu konopí. „Kriminalizace je nesmysl. Pojďme se společně zasadit o lepší legislativu,” vyzvali pořadatelé akce účastníky před začátkem pochodu.

Akce Million Marihuana March chce mimo jiné představit možnosti využití konopí k léčbě a v průmyslu. Vznikla v roce 1999 a od té doby se projevy nesouhlasu s kriminalizací konopí a jeho uživatelů konají začátkem května ve stovkách měst po celém světě.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž běžné léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

S podporou primátora

Předseda spolku Legalizace.cz Robert Veverka odhadl celkovou účast na několik tisíc lidí. V rozhovoru s ČTK také upozornil, že akce se letos poprvé konala s podporou pražského primátora.

Veverkův spolek prosazuje legalizaci konopí pro osobní potřebu. „Ideální stav je, aby regulace nebyla postavená na prohibici a na zákazu pro jednotlivce,“ uvedl Veverka. „Prohibice vyrábí černý trh nebo jakousi šedou zónu s konopím. Ten, kdo je na tom ve finále bit, je konečný spotřebitel, který vlastně neví, co kupuje, jak kupuje a nemá možnost reklamace,“ upozornil.

Poukázal také na to, že zatímco pivo si člověk může uvařit doma, pokud ho dál neprodává, s konopím má stát problém. „Pro každého dospělého musí být jistota, že není zločinec, pokud se s konopím rozhodne nakládat pro osobní potřebu,“ zdůraznil.

Průvod poznamenaly přestupky

Při průchodu demonstrantů Prahou bylo znát, že většinu kolemjdoucích lidí průvod ani jeho účel nepohoršil, spíše zaujal nebo pobavil. I podle Veverky se přístup většinové společnosti ke konopí změnil.

„Lidé mají dostatek informací a samozřejmě k tomu přispěla legalizace léčebného konopí, která řekla, že konopí je léčivo. Veřejnost konopí žádá a doufám, že ho bude žádat dostatečně důrazně a hlasitě i nadále, aby se to stalo klasickým politickým programem i jiných stran,“ uzavřel.

Kromě trávy i pervitin nebo extáze

Přesto policisté při průchodu zaznamenali zhruba 100 přestupků. „Ve valné většině byly vyřešeny blokově na místě,“ uvedli policisté na svůj oficiální twitterový účet. Veskrze se jednalo zejména o držení omamných a psychotropních látek.

„Policisté v tomto ohledu zadrželi 2 osoby pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a pro podezření z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,” sdělil mluvčí Policie ČR Jan Rybanský. „Zajistili také přes 75 gramů marihuany, několik dávek pervitinu a 62 tablet extáze.”

Fotogalerie
7 fotografií