Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš chce posílat vojáky na mise bez souhlasu parlamentu. Popudil Hamáčka i opozici

Autor: ČTK, tva - 
3. května 2019
18:00

Návrh, aby vojenské mise mohly být vyslány do ciziny bez souhlasu parlamentu, nepodporují šéf vládní ČSSD Jan Hamáček, předseda komunistů Vojtěch Filip ani lídři opozičních lidovců a TOP 09 Marek Výborný a Jiří Pospíšil. Debatě o tomto tématu je naopak nakloněna ODS. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by v některých případech mohl stačit souhlas vlády. Novinářům v pátek při návštěvě skupiny speciálních sil generála Moravce řekl, že bude chtít přijmout změnu legislativy, která by umožnila urychlené vyslání speciální vojenské jednotky do ciziny bez souhlasu parlamentu.

S odkazem na dřívější poslaneckou iniciativu ODS by debatu o změně podpořil předseda opozičních občanských demokratů Petr Fiala. „ODS v tomto zastává dlouhodobě jasné stanovisko, že vláda má mít možnost v akutních případech vojáky do zahraničí na omezenou dobu (60 dnů) vyslat, pokud jsou v ohrožení například čeští občané,“ sdělil Fiala.

Změnu podle něj armáda potřebuje k udržení akceschopnosti. „Měla by být přitom zachována ale i nadále kontrolní role parlamentu, který by takové vyslání mohl zpětně zrušit nesouhlasem jedné z komor. U dlouhodobě plánovaných misí by procedura jejich schvalování měla i nadále zůstat stejná,“ dodal.

V rozporu s ústavou, hřímal Filip. Hamáček byl mírnější

„Takový návrh je v zásadním rozporu s ústavou a považuji to za hrubé narušení principu parlamentní demokracie, které nelze podpořit,“ napsal k Babišově výroku Filip. I podle Hamáčka by to bylo zásadním zásahem do kompetencí parlamentu.

„Současná úprava mi přijde adekvátní, vláda má možnost vyslat jednotky na dobu do 60 dnů za ústavou daných podmínek,“ uvedl na dotaz Hamáček. Za potřebné nicméně považuje uvést tyto podmínky v článku 43 ústavy do souladu se spojeneckými závazky země.

„Byť jsme si vědomi výjimečné potřeby rychlé akceschopnosti, neměly by tyto pravomoci přecházet z rukou parlamentu na vládu,“ vyjádřil se předseda opoziční KDU-ČSL Výborný. Jednalo by se podle něj o „poměrně zásadní vychýlení kompetencí v ústavním systému“. Porušením parlamentní demokracie by změna byla i podle předsedy TOP 09 Pospíšila. Není podle něj důvod ke změně.

Zákon se snažila prosadit už minulá vláda

Babiš novinářům řekl, že problémy s legislativou se týkají případného rychlého vyslání speciální jednotky do zahraničí. Možnost schválení takové mise by Babiš přesunul na Bezpečnostní radu státu.

„Z hlediska operativnosti si myslím, že Bezpečnostní rada státu je na to dobré místo, jsou tam zastoupeny všechny zpravodajské služby, bezpečnostní struktury státu, vláda,“ podotkl premiér. Dodal, že návrh bude nutné probrat v parlamentu.

O problému s nynějším zněním ústavy ohledně vysílání vojáků v těchto případech se debatuje už delší dobu. Nyní může vláda poslat české vojáky do zahraničí nejvýše na 60 dnů jen omezeně. Ústava hovoří o plnění závazků z mezinárodních smluv, o společné obraně proti napadení, o účasti na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace za souhlasu přijímajícího státu a o účasti na záchranných pracích při živelních pohromách a průmyslových nebo ekologických haváriích.

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL se možností rozšíření práva kabinetu rozhodnout o vyslání vojáků do zahraničí bez souhlasu obou parlamentních komor zabývala v lednu 2016. K předloze, kterou tehdy podepsali vedle hlavní navrhovatelky Jany Černochové (ODS) i ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a tehdejší předseda Sněmovny Hamáček, se kabinet postavil neutrálně.

„Této záležitosti ovšem nepřikládala prioritu, a nedošlo proto na projednání. Uvítáme, pokud tomu v tomto období bude jinak, jedná se o změnu, kterou armáda potřebuje k udržení akceschopnosti,“ komentoval současný návrh Fiala.

turbina ( 4. května 2019 13:33 )

Slovenský zlodějský fízl chce rozhodovat o českých vojácích.

Pepicek1953 ( 4. května 2019 13:29 )

souhlasil bych s tím kdyby Bábiško vzal svého syna a šel v čele toho
vojska dělat někam pořádek pod taktovkou amíků

vihor ( 3. května 2019 22:09 )

Pěkně tu diktaturu Babiš buduje. V úterý ovládnutí justice, ve čtvrtek
vyhlášení tvrdého a nekompromisního programu a v pátek návštěva
u vojáků, kterým slibuje zahraniční mise na svůj povel. Jestli tohle
všechno jeho voliči nechápou, tak si tu nastupující diktaturu prostě
zaslouží. Slovák Babiš si zotročí celé Česko a bude vysílat speciální
jednotky na dobyvačné výpravy do zahraničí. První bude asi do Bruselu, kde
jim ukáže své tvrdé a nekompromisní metody. 

hradnisamohonka ( 3. května 2019 20:58 )

Dejte tohle foto na bilboardy u státní hranice a žádný terorista ani
turista k nám nepřijede.

murQ ( 3. května 2019 20:51 )

Pozér , to už to umí líp držet Ivana Z.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa