Do areálu holešovického Výstaviště v uplynulých letech mířili návštěvníci čím dál méně. Vadily jim neupravený prostor, chátrající budovy a zbytky staveb, které vzaly za své při povodni v roce 2002. „Areál by přitom měl spolu se Stromovkou a druhým břehem Vltavy tvořit unikátní rekreační zónu,“ věří náměstek primátora Pavel Vyhnánek (37, Praha Sobě). A současné vedení magistrátu i Výstaviště mu dávají za pravdu. Obě instituce navazují na práci svých předchůdců a v dohledné době slibují sportoviště, místa pro občerstvení a zábavu, která lidem na Výstavišti chybí.

Novinkou bude i gastro pavilon nabízející občerstvení nedaleko sportovišť.
Autor: Vizualizace Výstaviště Praha

Plány zahrnují téměř vše od úprav cest, osvětlení, zeleně, přes budovy až po nová hřiště. Za celkových 150 milionů korun tvořících letošní investici kromě velkých zásahů, jež areál potřebuje roky, zahájí i menší opravy. „Všechny by měly skončit nejpozději do poloviny roku 2021, vyjma kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce,“ řekl Blesku předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl (41). Ta začne za rok, 12 let po požáru v říjnu 2008, který zcela zničil levé křídlo. Opravy s rozpočtem 1,2 miliardy korun již schválili památkáři.

Opraven je Marold, přibude pivovar

Od letošního dubna je návštěvníci mohou využít venkovní boulderovou lezeckou stěnu, hotová je rekonstrukce restaurace Pražan i prostoru před ní, kde začátkem června otevře nová letní zahrádka s novou dlažbou. Ve sklepě objektu ještě vznikne minipivovar, kde bude Výstaviště vařit vlastní pivo. I Maroldovo panorama je po rekonstrukci, moderní muzejní objekt nabízí prostorové ozvučení, do scény k 90 metrů širokému plátnu přibyly nové rekvizity. Za první měsíc od otevření jej navštívilo 1350 lidí, loni za celý rok jen asi 2600.

Jedním ze znovuzrozených skvostů je Maroldovo panorama s novými rekvizitami a zvukovou kulisou.
Autor: Dan Černovský

Oproti minulosti zůstane po celé léto otevřený místní bazén. Ještě do prázdnin chce Výstaviště vystavět lanové centrum pro děti a hřiště různého typu, třeba pro fitness a workout. V plánu je také jezero s lekníny nebo gastro pavilon. „Ten bude sloužit primárně pro sezónní občerstvení a jeho zprovoznění naváže na otevření sportovně-relaxační zóny, jejíž součástí budou i moderní veřejné grily, a nových vstupů ze Stromovky,“ řekl Hübl.

Po odkladech se oprav dočkají Křižíkovy pavilony. Využití pro výstavy najdou během rekonstrukce Průmyslového paláce. Ta začne za rok v létě. Úpravou projde i unikátní fontána, která již druhou sezónu stojí po uspěchané výpovědi předchozímu nájemci. „Připravujeme ji na letní sezónu tak, aby doplnila představení v amfiteátru. Její kompletní rekonstrukce se aktuálně neplánuje,“ upřesnil Hübl. V multifunkční sál se ale do jara 2021 změní divadlo Spirála, chátrající od roku 2002. Pražané na změny Výstaviště reagují už nyní? Po prvních úpravách se oproti roku 2017, kdy sem přišlo 1 692 320 návštěvníků, jejich počet loni zvýšil na 1 743 750 lidí.

Fotogalerie
12 fotografií