Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišova kampaň: Červenou čepici dal i Soukupovi. „Okopčil jsem to od Trumpa“

Aktualizováno -
2. května 2019
18:24
Autor: Jakub Veinlich, simao - 
2. května 2019
13:20

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyrukoval v předvolební kampani do eurovoleb 2019 se symbolickým trumfem. Voliče chce zaujmout červenou čepicí s nápisem Silné Česko, okopírovanou od prezidenta USA Donalda Trumpa. Babiš věří, že čepice najdou využití, na sociálních sítích však začal sklízet i kritiku a posměch.

Vládní hnutí ANO jako další ze stran zahájilo předvolební kampaň pro volby do Evropského parlamentu. I když samotný premiér a šéf hnutí Andrej Babiš do Bruselu nekandiduje, opět billboardům propůjčí svou tvář. Před kampaní s heslem „Česko ochráníme“ tvrdě a nekompromisně nasadil červenou kšiltovku s heslem „Silné Česko“ a fotil se i u sloganu „To mám v Bruselu držet hubu a krok?“.

Babiš: „Okopčil“ jsem to

Jednička kandidátky Dita Charanzová své priority nastínila už v předvolebním Epicentru Blesk Zpráv. Kampaň už odstartovala také ČSSD, která vystavuje červené karty dvojím potravinám, nebo TOP 09 a STAN. Do horké fáze kampaně vstoupí večer na Vyšehradě také ODS.

„Konstatujeme, že ČR je na dobré cestě vrátit se na špičku Evropy a světa. Chci silné Česko. Chci silnou, sebevědomou zemi,“ zahájil premiér Babiš v červené čepici kampaň hnutí ANO.

Kšiltovka má prý praktické využití. Inspiraci prý Babiš nabral v době, kdy se chystal na cestu do USA za prezidentem Donaldem Trumpem. „Je pravda, že jsem to okopčil od Trumpa, je to praktická čepice. Blíží se mistrovství světa v hokeji, tak věřím, že to zaujme,“ řekl Babiš před tím, než se pustil do kritiky fungování Evropské unie. 

Červenou čepici dostal i Soukup

„Na sobě mám čepici Silné Česko a já když jsem se připravoval na cestu do Spojených států, tak jsem koukal na různá Youtube videa s prezidentem Trumpem, na jeho mítinky, tak jsem zjistil, že vlastně oni tam mají všichni takovouhle čepici: Make America Great Again. A já říkám: Proč nemít takovouhle čepici? Silné Česko,“ přiznává Babiš i ve spotu na Facebooku.

A červenou čepicí jako dárkem od premiéra Babiše se pochlubil i majitel TV Barrandov a moderátor mnoha pořadů Jaromír Soukup, který se s Babišem v této čepici neváhal vyfotit.

Andrej Babiš daroval červenou čepici "okopčenou" od Trumpa i moderátorovi Jaromírovi Soukupovi Andrej Babiš daroval červenou čepici "okopčenou" od Trumpa i moderátorovi Jaromírovi Soukupovi | Twitter TV Barrandov

Babišovy čepice ukázaly, jak se hodí, hned na místě tiskovky během startu kampaně ANO. Jedna skončila například jako zarážka proti průvanu v okně.

„Chceme ochránit Česko i před různými nesmysly z Bruselu,“ řekl Babiš v sídle hnutí ANO a připomněl například směrnici o držení zbraní, názory na využití jádra, dohady o ochraně přírody a životního prostředí. „Jde o to, abychom nebyli jediní na světě,“ doplnil premiér.

Česko jako popelnice Evropy? Skandál, míní Babiš 

Babiš se přitom při startu kampaně rozčílil i u tématu, na které voliči slyší - nad dvojí kvalitou potravin nebo. A rovněž nad návrhem rozpočtu Evropské komise.

„Považuji za skandální, co se děje. Skutečně jsme popelnice Evropy. Někdo v Evropě si myslí, že tu ještě žijeme na kokosových palmách – není přeci možné, aby si naše děti mohly koupit jen čokoládu, která má více tuků a cukrů, proč prací prášky mají jinou kvalitu než v Rakousku nebo v Německu. Rybí prsty plné vody, proč nemáme stejnou kvalitu jako v Německu?“ rozčiloval se premiér s tím, že už v pondělí se setká se zástupci obchodních řetězců, od kterých bude chtít vysvětlit, proč si nemohou do regálů objednat kvalitnější zboží.

„V Bruselu jsme udělali první krok, je důležité, abychom tady v Česku připravili sankce pro ty, kteří v tom budou pokračovat,“ reagovala na problematiku dvojí kvality potravin jednička kandidátky ANO Dita Charanzová, když připomněla, že není úplně spokojená s tím, co europoslanci v polovině dubna v Bruselu schválili. „Češi a čeští spotřebitelé nemají být spotřebiteli druhé kategorie – chceme udělat definitivní tečku za dvojí kvalitou potravin,“ dodala.

Video  Charanzová (ANO): Šlechtová nedostala krajskou podporu, Babiš vystoupí před novými europoslanci. 
Video se připravuje ...

Charanzová se pochválila za levnější volání

V roce 2014 získalo hnutí ANO při druhé nejnižší volební účasti v rámci Unie, která byla jen 18,2 %, čtyři mandáty.

V týmu ANO ale zůstala jen Charanzová a europoslankyně Martina Dlabajová, která se podle Charanzové angažovala například ve vyjednávání podmínek pro české firmy zabývající se autodopravou v rámci EU. Sebe pak Charanzová pochválila například i za práci na levnějším volání na evropská čísla, za lepší podmínky pro volný tok dat anebo prosazení systému varovných SMS.  

Na zahajovací tiskové konferenci podpořili kandidátku také ministr životního prostředí Richard Brabec a vůbec poprvé v roli ministra průmyslu a obchodu a zároveň vicepremiéra vystoupil také „Babišův kůň“ Karel Havlíček.

Hnutí ANO chce ve volbách získat podle lídryně Dity Charanzové alespoň pět křesel. Babiš přesné číslo říct nechce. „Chceme prostě vyhrát,“ vyhlásil Babiš stroze. 

Své kampaně už představili také ČSSD, Piráti, a večer vstoupí na pražském Vyšehradě do horké fáze kampaně také ODS, která chce být srdcem Evropy. Volby do Evropského parlamentu budou v České republice 24. a 25. května. Výsledky budou o den později – tedy v neděli 26. května večer. Češi budou mít i nadále v Bruselu celkem 21 zástupců.

krtek. ( 5. května 2019 18:52 )

nedovedu si na slovensku představit ani Bobeše, tam by škodil jen chvliku a
hodili by ho do Dunaje

mbmb ( 4. května 2019 13:21 )

Andrejko krade dokonce i cizi cepice  

aIIahakbar ( 3. května 2019 07:26 )

Hlavně že vám to klape.

mandat ( 3. května 2019 05:35 )

Cesky narod totalne zblbnul,jak muze volit takoveho zaprodance, podlejza
Merkel,kasiruje dotace z EU jen on sam a pracujici jen makaji,plati dane a
nechaji si vse libit. A bude hur, s tim pocitejte, budete cedit krev a zivit
miliony migrantu.

marmat ( 3. května 2019 00:32 )

34 % je ve skutečnosti už 37-38 %.....mnoho lidi se před ostatními
žinýruje a i stydí........ 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa