V pražské farnosti se pohybuje už od roku 2002. „Upřímně se toho moc nezměnilo, alespoň ne v Praze. Ano, možná se podařilo některé prostory trochu více opravit, ale to je doslova nekonečný proces,“ prozrazuje kněz, že se pražské kostely nikterak vzhledem neproměnily.

Bohoslužby jsou stále stejné. V poslední době však pociťuje, že se čím dál více dbá na kvalitu zpěvů. „Najdou se kvalitnější ozvučení, světla, oblečení, slušnější oltář, výzdoba, ale jinak moc změn nevidím,“ svěřil.

Krásný, podivný Vyšehrad

„Já sám jsem tak trochu divný farář. Částečně se starám o chod Pastoračního střediska, tedy jednoho z oddělení Arcibiskupství pražského. Zde se pár lidí zabývá podporou činnosti ve farnostech,“ během své práce se věnuje přípravě svateb, které běží třikrát do roka a ročně jimi projdou desítky snoubenců.

„Vedle toho působím na Vyšehradě. To je krásné a trochu podivné místo, protože tam skoro nikdo nebydlí, ale přichází mnoho lidí, kteří všelijak Boha hledají,“ popisuje, že kromě Pražanů do kostelů proudí obrovské množství turistů, hlavně z Ruska a Číny.

Struktura věřících se taky lehce proměnila. „Když hledám mezi farníky odborníky na mikrobiologii, právo či makroekonomiku, pak to není problém. Ale instalatéra hledám těžko. Hodně lidí se přistěhovalo z jiných koutů republiky, někdy přichází Slováci, ale dnes už často i Španělé či Italové. Zkrátka potkáváme velkoměsto.“

Projít si pražské kostely s bohatým programem můžete v rámci Noci kostelů 24. května. Program jednotlivých farností objevíte tady.

Fotogalerie
39 fotografií