Popisovaná událost se stala v Táboritské ulici na území Prahy 3 v pátek 12. dubna. Po ohlášení takzvaných „skimmerů“ na místo přijeli policisté, kteří nedaleko bankomatu zadrželi dvojici cizinců. Těm se ještě před tím podařilo do přístroje zařízení nainstalovat. Policisté u nich našli nejrůznější výbavu, která k manipulaci s bankomaty slouží.

„Pro kriminalisty bylo překvapením, že muži použili do této doby neznámý způsob skimmování. Šlo o zařízení, které se nedá téměř odhalit, protože se vkládá přímo do útrob bankomatu místem, kterým se vsouvá platební karta,“ uvedl k případu policejní mluvčí Jan Daněk. Podle jeho vyjádření byla kamera, která slouží ke snímání zadávaného PINu, vložena do osvětlení bankomatu a dokonce napojena na elektrickou energii z něj.

„Nebylo tedy již potřeba externí zdroj jako v klasických případech. Na místo k napadenému bankomatu se dostavil i technik od banky a ani on nepoznal, že je v bankomatu skimmovací zařízení nainstalováno,“ dodal Jan Daněk.

Jak se bránit?

Podle policie existují dvě možnosti, jak se proti takovému jednání bránit. Jedním ze způsobů je důsledně si krýt ruku při zadávání PIN kódu, čímž se znemožní jeho zjištění prostřednictvím kamery „skimmerů“. Bez tohoto údaje je načtení ostatních dat z platební karty bezcenné. Druhou možností je využívat bankomat bezkontaktně bez vložení platební karty.

Oba muži se po zadržení ke všemu přiznali. V současnosti jim hrozí až 8 let za mřížemi, policisté zároveň podali podnět na jejich vzetí do vazby.

Fotogalerie
7 fotografií