V dole zůstávají ostatky čtyř havířů, které mají být vyneseny v květnu. „Těla byla následně převezena na Ústav soudního lékařství v Ostravě, kde bude provedena soudní pitva za přítomnosti polských prokurátorů, členů společného vyšetřovacího týmu. Ve věci i nadále probíhá prověřování a další procesní úkony dle trestního řádu,“ uvedla okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Záchranáři vynesli mrtvé ze začátku důlní chodby, čtyři těla zůstávají v dobývacím prostoru. „V měsíci květnu, pokud nedojde ke změně podmínek v dole, budou vynesena na povrch i těla zbývajících čtyř zemřelých horníků,“ uvedla státní zástupkyně.

Při výbuchu metanu zahynulo 13 horníků, z podzemí se ale bezprostředně podařilo vynést jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících.

Pět mrtvých zůstalo na začátku důlní chodby, ostatky čtyř havířů v dobývacím prostoru. Před dvěma týdny začali záchranáři zpřístupňovat vstup do poškozené chodby, už před několika dny odtud vynesli jednoho mrtvého.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Mezi horníky, kteří při výbuchu zahynuli, bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo zraněno.

VIDEO: Začínají vyprošťovat těla horníků z dolu ČSM ve Stonavě. Při havárii 20. prosince 2018 jich zahynulo 13.