Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dívky nejí kvůli alkoholu, chlapci kvůli svalům. Čechy ohrožují nové poruchy psychiky

Autor: ula - 
1. května 2019
08:28

Pít alkohol na lačný žaludek není dobrý nápad, mezi mladými Čechy se ale jedná o nebezpečný trend, který vede k psychické poruše s názvem drunkorexie. Ta postihuje zejména mladé dívky, které před tím, než vyrazí do víru nočního života, vynechají jídlo, aby si mohly dát kalorický alkohol a nepřibraly. I když mezi nejznámější poruchy příjmu potravy stále patří mentální anorexie a bulimie, v poslední době se objevují i poruchy jako ortorexie a bigorexie. Co jednotlivé pojmy znamenají, vysvětlila Blesk Zprávám odbornice Hana Papežová.

Profesorka Hana Papežová, vedoucí lékařka Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, upozorňuje, že spektrum poruch potravy se neustále rozšiřuje a jejich léčba je mimořádně nákladná - ročně stojí v celé EU 680 milionů eur (17 miliard korun).

Léčba je nákladná i v Česku, záleží, kde se pacient musí léčit. Pět dní na jednotce intenzivní péče vychází na 5 až 6 tisíc na den. Na dva tisíce na den vyjde desetidenní léčba na standardním interním oddělení. V psychiatrické léčebně trvá léčba cca 60 dnů, přičemž jeden den stojí 800 korun.

Posedlost zdravým jídlem

Jedním z nechvalně proslulých „trendů“ poslední doby, se kterým psychiatři v Česku nejvíce bojují,  je ortorexie - posedlost zdravým jídlem.

Při ortorexii se nejprve pacient snaží jíst zdravě, preferuje bio-potraviny bez chemických konzervantů. Pak se ale postupně začne bát potravin, o kterých se dočte či dozví, že by mohly být zdraví škodlivé, pronásleduje je myšlenka, že v nezdravém jídle jsou jedy, které by ho mohly otrávit. Jídelníček se tak začíná zužovat.

Kdo ortorexií nejvíce trpí? Hovoří profesorka Hana Papežová:

„Adonisův komplex“

Bigorexie, o které se často říká, že jde o „anorexii naruby“,  často postihuje muže. Poruše se také říká „Adonisův komplex“ - jedinec je tedy posedlý svým vlastním tělem ve smyslu tělesných proporcí.

Klíčovým momentem pro začátek této psychické poruchy může být návštěva posilovny.„Cílem člověka je mít co největší svaly s co nejmenším obsahem tuku. Pacienti jsou se sebou nespokojení, postupně se izolují, nejsou spokojení s normální dávkou cvičení, cvičí nadměrně, mohou brát anabolika,“ vysvětluje Papežová s tím, že bigorexie může vést až k selhání orgánů.

Jakou stravu tito pacienti preferují? Co je nejvíce ohrožuje? Zjistíte v rozhovoru:


Žádné kalorie kvůli alkoholu

Další závažná porucha, která ohrožuje zejména dívky, se nazývá drunkorexie. Obecně platí, že alkohol je velmi kalorický. Drunkorexie opět vychází z toho, že pacient je se sebou nespokojený a bojí se přibrat. Mladí lidé se ale chtějí bavit, a tak před tím, než vyrazí do víru nočního života dopřát si pár skleniček, přestávají jíst, protože se bojí, že v kombinaci s alkoholem by přibrali.

„Dívky se vyhýbají kalorickému jídlu, aby si večer mohli dát kalorický alkohol,“ říká odbornice.

Drunkorexie je nebezpečná zejména proto, protože pokud pijeme alkohol na lačný žaludek, působí mnohem rychleji, také se mnohem rychleji vstřebává do jater, která může poškodit.

O drunkorexii blíže hovoří Hana Papežová:


Pipina Kotlarova ( 1. května 2019 10:25 )

Čechy ohrožuje vice poruch.třeba moribundus.toje nemoc která trpí okamura..

doktormediciny ( 1. května 2019 10:13 )

Prakticky to vypada tak, ze 2 dcl vina maji 50 Kcal/ 50 kilokalorii/ Horsi
je to se slivovici.Mene kalorii ma ku podivu skotskja, ale ta je zase
draha...

Zobrazit celou diskusi