1. mýtus: Kokosový tuk je zdravý!

Je sice pravda, že kokosový tuk je tepelně stabilní, ale z výživového hlediska je složení mastných kyselin, které se v něm vyskytují, nevhodné. Mastné kyseliny se rozdělují na nasycené, které vedou ke zvyšování cholesterolu v krvi, a nenasycené, jež jsou našemu organismu prospěšné. Kokosový tuk obsahuje přes 90 % nasycených mastných kyselin.

2. mýtus: Řepkový olej je vhodný jen na bionaftu

Řepkový olej obsahuje velké množství pro náš organismus nezbytných esenciálních nenasycených mastných kyselin a má zanedbatelné množství nežádoucích nasycených mastných kyselin. Má poměrně dobrou tepelnou stabilitu, a proto se dá používat i na smažení. Ve srovnání se složením ostatních rostlinných olejů je podle výživových odborníků jednoznačným vítězem.

3. mýtus: Mléko zahleňuje

Omyl! Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film, který se po velmi krátké době vlivem trávení rozkládá na základní živiny. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího ústrojí. 

4. mýtus: Tavené sýry jsou plné éček

Tavené sýry nelze vyrobit bez přídatných látek, tzv. tavicích solí. Jejich rolí je iontová výměna vápenatých iontů v mléčné bílkovině za ionty sodné. Vznikají tak rozpustnější mléčné bílkoviny, které jsou schopné emulgovat tuk, vázat vodu a upravit hodnotu pH. Navíc některé tavicí soli dokážou prodloužit trvanlivost výrobku, jiné zase zvyšují žádoucí krémovost sýrů.

5. mýtus: Jogurt s trvanlivostí 1 měsíc musí obsahovat konzervanty

Jogurt se vyrábí kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných bakterií. Vzniklá kyselina mléčná snižuje pH výrobku, a zamezuje tak vzniku nežádoucích bakterií. A právě díky nim může jogurt přirozeně vydržet v chladu až 30 dní. Jde o příklad biologické konzervace, která patří k nejstarším způsobům dlouhodobého úchování potravin.

6. mýtus: Měkký chléb = správný chléb!

Správný chléb by měl naopak po zmáčknutí zapraskat a spodní kůrka by měla po poklepání na hranu stolu »zazvonit«. Není na škodu, když je na povrchu trochu rozpraskaný. Čerstvý chléb není vždy ten nejměkčí, který se dá zmáčknout. Naopak měkký chléb může znamenat, že je málo propečený. 

7. mýtus: Maso je plné antibiotik a růstových hormonů

Za minulého režimu se sice tyto látky k urychlování růstu používaly, ale v současnosti se to považuje za úmyslné porušení předpisů na straně chovatele. Ten není oprávněn podávat chovaným zvířatům růstové hormony vůbec a antibiotika pouze v případě léčby a smí použít jen ta schválená. Také je povinen dodržet ochrannou lhůtu, během které je zakázáno takto ošetřená zvířata odeslat na porážku.

Chcete znát více mýtů?

Nebo se dozvědět o současných poplašných zprávách ve výživě? Pak navštivte seminář, který na toto téma pořádá Společnost pro výživu. Ten se koná 22. května od 14 do 15 hodin v Pardubicích. Více informací najdete na www.vyzivaspol.cz

VIDEO: V Česku se falšuje víno i sýry. Expert z inspekce: „Až 60% medů má problém.“