V pankrácké vazební věznici zemřel muž, který letos ve vinohradské nemocnici postřelil legálně drženou zbraní dva spolupacienty. „Podezřelý muž minulý týden zemřel. Z tohoto důvodu dojde v nejbližší době k zastavení trestního stíhání,“ řekl Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk s tím, že se jednalo o přirozené úmrtí. „Mohu potvrdit úmrtí vězněné osoby ve vazební věznici Praha Pankrác, ke kterému došlo minulý týden,“ potvrdila Blesk.cz i mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová.

Senior (74) střílel na hematologickém oddělení v pátek 8. března, kde byl hospitalizován. „Pachatel se dopustil trestného činu vraždy na dvou a více osobách, z toho v jednom případě ve stadiu pokusu,“ uvedl dříve k případu Daněk. Hrozilo mu 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Pohotové nebojácné sestry tehdy zasáhly a útočníkovi zbraň z ruky vytrhly. Dvou spolupacientů se muž rozhodl zbavit po hádce, jednoho z postřelených, 65letého onkologicky nemocného muže, museli záchranáři na místě resuscitovat, boj o život ale prohrál. „Prostě se léčil, a když už to vypadalo, že nemoc překonal a onkologická léčba byla úspěšná, tak byl zavražděn,“ prozradil České televizi syn zavražděného. 

Druhý pacient měl obrovské štěstí. Senior se zbraní totiž střílel pod takovým úhlem, že se mu střela odrazila od lebky a nezabila jej. Vyvázl s lehčím poraněním. Střelce, který byl vážně nemocným pacientem, pak Obvodní soud pro Prahu 10 poslal do vazby do vězeňské nemocnice na Pankráci.

Video
Video se připravuje ...

V pražské vinohradské nemocnici postřelil pacient další dva pacienty, kteří s ním leželi na oddělení hematologie Aktu.cz

Odměna pro statečné sestry

V pondělí Rada hlavního města Prahy schválila odměnu pro dvě sestřičky a jednu ošetřovatelku, které střelce odzbrojily. Pět let budou jezdit pražsou MHD zdarma. „Rozhodli jsme se, že těmto třem statečným ženám přiznáme jízdné na MHD jako výraz obdivu a ocenění jejich statečnosti," uvedla radní Prahy pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Dodala, že považuje statečnost za obecný charakterový rys všech zdravotníků, protože jsou odhodláni pomáhat lidem a zachraňovat životy.

Náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) řekl, že tento způsob obdarování považuje za lepší, než hodinky nebo podobné upomínkové předměty. Obdarování za statečnost v podobě jízdného zdarma podle něj město učinilo poprvé.

Fotogalerie
19 fotografií