Josef Rychtář až nyní přiznal, že s Ivetou Bartošovou nechal do urny zatavit i šperky, které plavovlasá zpěvačka ráda nosila. Kromě zlata, které měla na sobě, když v osudný den skočila pod vlak, což byl například snubní a zásnubní prsten, nechybí ani její oblíbené hodinky. Zpěvaččin syn Artur Štaidl prý tyto předměty nechtěl, takže si je v úschovně vyzvedl její tehdejší manžel Rychtář, a o tom, co s nimi udělá, se ani vteřinu nerozmýšlel. „Řekl jsem si, že by měly být s Ivetkou,“ svěřil se kontroverzní podnikatel, který má urnu dodnes doma a střeží ji jako oko v hlavě.

„Já se bojím dát Ivetu do hrobu. Jsou různí vandalové, které napadne ledasco,“ říká Rychtář s tím, že ale především chce mít Ivetu doma, aby ji měl stále při sobě. Paradoxem tedy je, že Rychtář kroutí hlavou nad tím, proč Ivetin syn Artur za dlouhých pět let ani jednou nenavštívil její (prázdný) hrob. „Nikdy nepochopím, proč na hřbitov nepřinesl mámě ani jednou kytičku. To si neumím vysvětlit. Vždyť ji miloval a ona jeho. Stavěla ho vysoko, vysoko nade mne,“ přemítá Rychtář.

Jeho otázku ale velmi trefně zodpovídá Arturova chůva Zlata Dvořáková, známější spíše pod láskyplnou přezdívkou Golda, která byla Ivetinou hospodyní, manažerkou a blízkou přítelkyní dlouhých třináct let. „Nevidím důvod, proč by měl Artur chodit s kytičkou někam, kde maminku nemá. To tu svíčku může zapálit kdekoliv,“ říká Golda. „Pan Rychtář neudělal správně, že má Ivetu doma. Kdo jiný má mít větší právo na mámu než dítě?“ podivuje se nad jeho poněkud neobvyklým počínáním.

Ostatky Ivety totiž doslova a do písmene cestují spolu s Rychtářem. Původně byla v domě v Uhříněvsi, poté se s ní přestěhoval do Říčan. Když se musel i odsud vystěhovat, opět si ji vezl s sebou. Nikdy také nechtěl mluvit o tom, že by se popel rozdělil na dvě části. Maminka křehké zpěvačky si ho přála uložit na hřbitov v jejím rodném Frenštátě pod Radhoštěm, tedy tam, kam podle ní Iveta patřila a kde by měla spočinout, Rychtář však řekl své tchyni Svatavě rozhodné „ne“.

„Ivetka musela být z pochopitelných důvodů zpopelněna a to dělení, to prostě nejde. To je, jako kdybych jí uřízl ruku! Měla by zůstat tak, jak je – i v tom zpopelněném stavu. I kdybych odsypal gram popela, bylo by to, jako bych jí sebral kus těla!“ okomentoval válku o zpěvaččiny pozůstatky její bývalý manžel.

Ironií osudu je přitom fakt, že se interpretka hitu Heja heja rozhodla spáchat sebevraždu právě v den Rychtářových narozenin. Ráno s ním prý u snídaně ještě plánovala narozeninovou večeři, a když pak odjel za prací, oblékla se a vyšla vstříc smrti k trati vzdálené pár set metrů od domu v Uhříněvsi…

VIDEO: Nedožitá 50 Ivety Bartošové (†48): Rychtář vyrazil plakat k pomníčku

Video
Video se připravuje ...

Nedožitá 50. Ivety Bartošové (†48): Rychtář vyrazil plakat k pomníčku Blesk TV

Fotogalerie
31 fotografií