Demonstrace za potratová práva začala na Těšnově. Svolal ji radikálně levicový Kolektiv 115. V 11:00 vyrazili demonstranti na ohlášený pochod k Rudolfinu, kde se jich několik snažilo zablokovat účastníky druhé akce.

Odmítl spolupracovat

„Zhruba 30 až 40 lidí si stouplo na rozhraní Mánesova mostu a náměstí Jana Palacha, kudy procházel jiný průvod z Klárova na Václavské náměstí. Na výzvu policie odmítli prostor opustit, proto jsme je museli vytlačit,” řekl ČTK Hulan. Jeden člověk byl zadržen, protože s policisty nespolupracoval. „Další jsme ztotožnili a oznámili správnímu orgánu pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby,” dodal mluvčí. Na místě byli podle něj i cizinci.

„Blokádou jsme chtěli symbolicky ukázat odhodlání stavět se na odpor proti konzervativní politice Hnutí pro život,” uvedla za Kolektiv 115 Kateřina Jelínková. „Naším cílem bylo nenechat ultrakonzervativce v klidu pochodovat Prahou,” podotkla. Původně řekla, že s druhou skupinou nechce jít do konfliktu.

Brojí proti konzervativcům, sami změnu nechtějí

Pochod za neomezené potratové právo doprovázelo z Těšnova několik soundsystémů. Účastníci nesli transparenty zaměřené zejména proti kardinálovi Dominiku Dukovi. „Jsme pro možnost volby. Chceme, aby současný potratový zákon zůstal v podobě, jako je dnes,” sdělila Jelínková.

Omezení potratového zákona podle ní vždy znamená obrovské riziko pro ženy, které třeba z finančních důvodů mít dítě nemohou, nebo ho prostě nechtějí. „Tam, kde není potrat legální, podstupují ženy zdravotně rizikové zákroky, které je ohrožují na životě. To, že nyní máme příznivě nastavenou legislativu, neznamená, že se situace nemůže změnit,” dodala Jelínková. Kolektiv 115 je radikálně levicová politická organizace působící v Praze. Zabývá se tématy jako feminismus, právo na město a antifašismus.
Fotogalerie
4 fotografie