Před 23 roky zavolali z Hradu profesorovi, který už byl tehdy vyhlášenou kapacitou, aby prezidentu Havlovi odoperoval plicní nádor. „Přijela pro mě obrovská limuzína a dovezla mě na lékařské konzilium,“ zavzpomínal Pafko na den, který mu změnil život.

Šlo mu o život

Měl tu čest být osobním lékařem prezidenta, proslavil se, ale zároveň se začal strachovat o svůj vlastní život. „Po operaci jsem dokonce dostal výhrůžné dopisy, chtěli mě zabít. To už je všechno dávno,“ přiznal před kamerou 13. komnaty České televize. O vážnosti situace dokládají i okamžitá opatření Hradu. „Měl jsem dokonce osobní ochranku. Ale lidé takoví jsou, s tím se musí počítat,“ svěřil profesor.

Ustál komplikace

Tehdy si před operací ani po ní nepřipouštěl, že by mohl selhat. A ustál i komplikace. „Dva dny po zákroku se pacientovi dýchací problémy zhoršily a lékaři museli nasadit sání k odstranění výměšků z plic. Když problém nepolevoval, neměl Pafko jinou možnost než provést tracheotomii, která by mu umožnila dýchat s pomocí ventilátoru,“ prozradil prezidentův mluvčí a poradce Michael Žantovský (70) v knize Havel.

Byl by vinen

Až po tom všem si Pafko uvědomil, jak by ho veřejnost odsoudila, kdyby Václav Havel nepřežil. „Jeden starší kolega mi tehdy napsal: Pane profesore, kdyby pan prezident zemřel, nikdo by se vás neptal, zda jste vinen, nebo nevinen. Vy byste byl vinen,“ přiznal ve své zpovědi v dokumentu, který odvysílá ČT1 dnes večer.

Zdravotní problémy Václava Havla (†75)

1980 – ve vězení dostal zápal plic, který způsobil jeho následné problémy s dýcháním v dalších letech.

1983 – v lednu dostal ve vězení opět zápal plic s výměšky. Pozdě mu nasadili antibiotika.

1996 – profesor Pafko se svým týmem mu odstranil nádor s polovinou pravé plíce.

1998 – v dubnu byl helikoptérou převezen z rakouských Alp do Innsbrucku s perforací tlustého střeva.

1998 – když byl v srpnu na operaci, která měla odstranit píštěl voperovanou při předchozím zákroku, vrátily se mu dýchací problémy a začalo mu selhávat srdce.

1998 až 1999 – během dvou let podstoupil 4 tracheotomie.

2011 – zemřel 18. prosince na následky dlouhodobých zdravotních problémů. Skonal ve spánku na oběhové selhání.

Fotogalerie
10 fotografií