Na předávání filmových cen 'Slnko v sieti' přijela Olga Menzelová do Bratislavy vlakem a tak trochu už doufala, že její manžel cenu získá. „Jestli mám být upřímná, mám tolik práce a starostí, takže kdybych si myslela, že to nemá cenu, tak sem nejdu. Drze a sebevědomě jsem doufala, že to dobře dopadne,“ vysvětlila blondýnka slovenskému magazínu Plus 7 dní. 

Sám slavný herec a režisér bohužel není ve stavu, aby mohl cestovat po světě a sám přebírat nejrůznější ocenění, a tak za něj tuto práci obstarává jeho krásná choť Olga. A její očekávání nebyla lichá – za roli Aliho Ungára Jiří Menzel sošku získal.

Vzápětí však půvabná plavovláska přiznala, že ona sama nedokáže jeho herecký výkon posoudit. Film o dvou rozdílných mužích, synovi bývalého esesáka a synovi jeho obětí, totiž vůbec neviděla!

„Několikrát jsem byla s dcerami na place, bylo to úžasné, máme z toho krásné vzpomínky. Byla to poslední Jirkova práce ve filmu, dokud byl ještě zdravý. Vím, že to zní směšně, ale dosud jsem to neviděla. Nechci při tom plakat. Chci se ubránit srovnávání, jak to bylo kdysi a jak je to teď, protože je to stále bolestné,“ vysvětlila své pohnutky.

Přestože je oscarový režisér (zlatým „naháčem“ byl ověnčen za film Ostře sledované vlaky) upoután na lůžko a jeho stav je zatím neměnný, zájem o jeho osobu ho podle slov jeho manželky těší. „Jirka je v těžké situaci. Od té doby, jak se to stalo, několikrát skoro zemřel. Nyní má neskutečnou vůli žít, a to, že dostává ceny, pro něj znamená, že lidé na něj nezapomněli,“ zdůraznila tato filmová producentka a bývalá novinářka.

Kromě toho mu jsou velkou vzpruhou a oporou i děti, tedy dcery Anička (10) a Evička (4). Obě velice miluje a chce být i pro ně co nejdříve zase v kondici - a to dokonce i přesto, že biologickým otcem starší Anny je ve skutečnosti filmový kameraman a režisér Jaroslav Brabec (64). „Jsou pro něj motorem. Kdyby nebyly, ani on by tu už nejspíš nechtěl být,“ myslí si Menzelová.

Dále však zdravotní stav manžela rozebírat nechtěla. „Stále potřebuje velkou péči, takže mám tým školených zdravotníků, kteří mi pomáhají, jelikož sama se dvěma dětmi a prací bych to nezvládla. Samozřejmě, domácí prostředí léčí už jen tím, že jste doma. Jediné, co mě mrzí, že jsem ho domů nevzala už dávno,“ připustila s nečekanou otevřeností o muži, který předtím pobýval po nemocnicích a různých rehabilitačních centrech.

Kromě toho dodala, že starat se o takhle těžce nemocného člověka je velice náročné: finančně i organizačně. „Léky, pomůcky, to všechno… Je to záběr, ale nestěžuji se, jsem šťastná, že je doma. Když to porovnám s minulým rokem, je to mnohem lepší. Předtím jsem všechen čas trávila v nemocnicích, a to, že je teď Jirka doma a mám vše pod kontrolou, je pro mě velká úleva.“

VIDEO: Olga Menzelová prolomila mlčení: Jiřího stav je stále vážný...

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová prolomila mlčení: Jiřího stav je stále vážný... Petr Macek

Fotogalerie
36 fotografií