„Doděláváme fasády, začínáme řešit interiéry a sadové úpravy kolem domu,“ řekl šéf projektu Ladislav Všetečka z CPI Property Group a dodal:

„Dům za 645 milionů korun vzniká přestavbou bývalé nářaďovny. Spojuje v sobě průmyslovou historii se současnou architekturou.“ Kolem budovy povede třeba uzavřený okruh pro kolečkové brusle.

Po kancelářské budově časem přijdou na řadu domy s 800 byty pro 10 000 nájemníků. Nová čtvrť zvýší počet obyvatel Židenic o polovinu. Bude v podstatě městem ve městě.

Vzor si vzali projektanti v Berlíně, kde na moderní čtvrť přestavěli starou továrnu Siemensu. Končí tak navždy stoletá kapitola výroby zbraní v Brně a začíná nová éra využití obrovského areálu na břehu Svitavy.

Dokončení Nové Zbrojovky plánují stavbaři na rok 2027. Místo fabriky, kde dělníci od roku 1918 do roku 2006 vyráběli zbraně, vznikne komplex bytových domů, kanceláří a zázemí pro obyvatele.

Na střeše se bude jíst s výhledem na Brno

Dokončovaná Zet office nabídne nájemcům moderní kanceláře a sdílené prostory, kavárny a odpočinkový fitness. Součástí budovy bude i netradiční střešní terasa s unikátním kruhovým výhledem na Brno. Nájemníci budou mít k dispozici i moderní lobby s wifi připojením a dobíjecími USB porty. K dispozici jim bude 451 parkovacích míst.

Jako pět Václaváků

Nová Zbrojovka je největším brněnským brownfieldem, má rozlohu přes 20 hektarů. Vešlo by se sem například pět pražských Václaváků. V západní části bude zóna pro bydlení, navázaná na říční nábřeží. V okolí bývalé správní budovy továrny vzniknou nové plochy veřejné zeleně. Ve východní části podél železniční trati vyrostou kanceláře a pronajímatelné univerzální haly s hygienickým zázemím.