Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslankyně „zamilovaná do Klause“ dá ODS nejspíš vale. S Langerem to už řešila

Autor: Jakub Veinlich - 
27. dubna 2019
05:45

Na začátku volebního období v roce 2017 se ODS radovala ze zisku 25 poslaneckých mandátů. Dnes je její klub ale o dva hlasy chudší. Václava Klause mladšího po jeho kontroverzních výrocích a údajné neloajalitě ze strany vyhodili. Krátce nato klub dobrovolně opustila poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. V rozhovoru pro Blesk Zprávy navíc připustila, že příští týden už nejspíš nebude ani členkou ODS. Promluvila také o vztahu s Ivanem Langerem a o tom, jestli půjde dělat s Klausem ml. politiku.

Předseda ODS Petr Fiala se vám v Poslanecké sněmovně omluvil za slova, ve kterých říkal, že jste možná zamilovaná do Václava Klause mladšího. Jak ta omluva vypadala?

Úplně explicitně si nepamatuji, co přesně říkal. Vyzval mě, jestli bych s ním mohla jít do předsálí a tam se mi snažil vysvětlit, že to byl vtip. Reagovala jsem s tím, že se mu tedy příliš nepovedl. Na to konto se mi omluvil. Víc už to nechci řešit, myslím, že tu máme spoustu jiné práce, než řešit, kdo je do koho zamilovaný.

Jak se vám teď pracuje v Poslanecké sněmovně, kde jste sice členkou ODS, ale vystoupila jste z jejího poslaneckého klubu?

Zatím se toho pro mě mnoho nezměnilo. V úterý už jsem se jednání klubu neúčastnila, nicméně ve Sněmovně pracuji dál a hlasuji v souladu s programem ODS. Na tom se nic nemění.

A bude vždy platit, že budete hlasovat jako ODS, nebo tak, jak si vyhodnotíte, co je podle vás v souladu s ODS?

Jelikož jsem konzervativní křídlo ODS, tak pokud to budou ty konzervativní návrhy, ať už to jsou ekonomické, nebo jiné další pohledy na svět, tak samozřejmě v otázkách etických a hodnotových se budu vždy rozhodovat na základě svého svědomí.

Už jste v rámci poslaneckého klubu ODS vystěhovala kancelář?

Ještě ne, pouze jsme se domlouvali, kdy tak učiním a co a jak dál, ale není to teď úplně aktuální. Myslím, že se budu stěhovat závěrem týdne, ale ještě přesně nevím kam.

Jak teď spolupracujete s Václavem Klausem mladším?

Tím, že sedíme ve Sněmovně kousek vedle sebe, ale zatím se nic nezměnilo. V úterý jsme spolu mluvili a to je vše.

V Epicentru Blesk Zpráv Klaus ml. prozradil, že zakládá svou stranu, kterou chce představit po evropských volbách. Angažujete se v těch přípravách nějakým způsobem také vy?

Zatím se v tom nikterak neangažuji. Jak říkám, jsem nezařazený poslanec a nemám ještě dořešený svůj region. Nejdříve se tedy musím setkat s členy a s předsedy našich oblastí, abychom se domluvili, co a jak dál.

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vy sama chcete být členkou ODS i dál?

Samozřejmě bych v rámci svého regionu ráda setrvala v ODS, ale naprosto chápu, že pro ně ta situace není jednoduchá a musí si sami vyhodnotit, aby to pro ně bylo co nejvíce prospěšné. Tudíž budu naprosto respektovat, když mě vyzvou, abych odešla.

Čili když vás vyzvou, abyste odešla z ODS, tak vy tomu vyhovíte?

Samozřejmě. Pokud to bude přání předsedy našeho místního sdružení i předsedů oblastí, nebudu dělat problémy.

Kdy máte na toto téma mluvit?

Příští pondělí máme místní radu. Místní organizace mě může vyzvat k odchodu, může mě vyloučit, můžu já odstoupit… těch variant je několik. Domluvíme se na té, která bude nejvíce přijatelná pro nás pro všechny.

Pro vás, je v tuto chvíli nejpřijatelnější která z nich?

(Dlouho přemýšlí, pozn. red.) Pro mě nejpřijatelnější se jakkoliv domluvit.

To znamená, že byste opouštěla ODS po vzájemné domluvě?

Ano.

A tento krok chystáte?

Více méně mám ten pocit, že mi nic jiného nezbývá, a jsem na to připravená.

Bude to pro vás znamenat to, že byste se poté připojila k Václavu Klausovi mladšímu a pracovala společně s ním na vzniku jeho nové strany?

Musíme si k tomu samozřejmě sednout, musí mi připravit nějaké své priority. Samozřejmě k sobě máme odjakživa názorově velice blízko, ale potřebuji těch informací vědět víc. Pokud se na nich shodneme, tak budu ráda spolupracovat na vytváření nového subjektu. Pokud se na nich neshodneme, tak budu dál nezařazený poslanec.

Co konkrétně by vám Václav Klaus mladší musel představit, abyste mu na spolupráci kývla?

Musí to být vize, kterou ODS měla vždy zakotvenou, ať už v Poděbradských artikulech nebo i dalších dokumentech. Musí to být konzervativní, tradiční strana, hájit zájmy České republiky, malý stát, nízké daně.

Jakou roli v tom vašem počínání v rámci ODS sehrálo anulování regionálního sněmu na Olomoucku, který si zvolil mimo jiné do vedení také Ivana Langera, ale výkonná rada ODS prohlásila tento sněm za neplatný?

Musím říct, že v celku zásadní, protože se mi toto rozhodnutí nelíbilo. Nelíbilo se mi, že je něco řešeno takto centralisticky. A musím říct, že to byla jedna z událostí, která mě donutila přemýšlet o tom, co je a co není správné a co je za hranicí demokratického procesu, takového, jak ho vnímám já.

Radíte se o svých krocích s Ivanem Langerem?

Neradím, ale jsme v dlouhodobém kontaktu, známe se z Olomouce. Dělali jsme spolu konec konců revoluci v roce 1989, já jsem byla středoškolačka, on vysokoškolák, takže od té doby se známe. Ale o svých krocích se neradím s nikým, jsem, kdybyste se zeptal mého manžela, vcelku paličatý člověk, vše si vyhodnocuji sama.

Dobře, tak jinak, když jste se o tom neradili. Probírali jste to tedy s Ivanem Langerem?

O krocích, které se chystám podniknout, o věcech, které mi vadí, o věcech, které se dějí, jsem mluvila v prvé řadě s předsedou našeho místního sdružení Ivanem Majorem. S tím jsem v pravidelném kontaktu, před chvílí jsme si volali ohledně příštího pondělí. S Ivanem Langerem jsem neměla možnost se setkat, ale mluvili jsme spolu po telefonu. Ano.

Blesk Zprávy kvůli možnému odchodu Majerové získaly také stanovisko místopředsedy ODS Martina Kupky, který podle svých slov ani jiný vývoj neočekával:

„Je to přirozený krok poté, co odešla sama z klubu a opepřila to příslušnými komentáři, které podle mého nebyly ani pravdivé, ani korektní. V okamžiku, kdy s odchodem spustila vlnu kritiky na adresu ODS, tak bych ani jiný vývoj neočekával,“ reagoval.  

hejhej ( 28. dubna 2019 15:47 )

miano52: Výstižný názor !!!!!

petr12 ( 28. dubna 2019 11:25 )

anonym01 psací jelito máš ty trotle vubec,ženu,rodinu!!!

doktormediciny ( 27. dubna 2019 19:17 )

Cp nejsme v te půareji*/ ani jine/ tak nevime co obnasi stranicka kazen.. 

roka ( 27. dubna 2019 14:16 )

https://www.novinky.cz/domaci/503475-hribovi-pocetni-poradci-stoji-prahu-ctvrt-milionu-mesicne.html

miano52 ( 27. dubna 2019 14:09 )

Pro mne je ODS v postupném rozkladu a pohřebák Fiala tomu všemu diriguje. Mám hodně přátel, kteří dali hlas ODS a dnes toho lituji. Do čela této strany měl být zvolený lídr, který tu stranu povytáhne a ne tam nechat figurínu s pohřebním obličejem, který jen mentoruje a nic podstatného nedělá. Fiala je obyčejný uspávač a snad se hodí akorát na akademickou půdu, kde ho studenti budou poslouchat jedním uchem a tím druhým jim ty jeho plky vylezou ven. Mimochodem má ODS ve svých řadách více podobných lidí, kteří si už dávno měli sbalit fidlátka a najít si normální zaměstnání viz Němcová, Benda a Stanjura. O Kupkovi ani nechci mluvit. Ten se tam dostal pofidérným způsobem, ale kecá jako Palacký. ODSce prostě ODZVONILO a oni ti bafuňáři si to nechtějí stále připustit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa