Paní vyšla před dveře, odmítala spolupracovat, tvrdila, že je to neoprávněné. Chtěla zavřít dveře, společně jsme se o ně přetlačovali. Když jsme se dostali dovnitř, stál tam pán s namířenou krátkou střelnou zbraní. Já nebo kolega, někdo zakřičel zbraň a rozutekli jsme se. Schovali jsme se pak za autem,“ popsal vyhrocenou situaci z loňského 14. června exekutor Patrik Bavor.

Drama pokračovalo, manželé se rozhodli, že pustí ve stavení plyn a dům vyhodí do vzduchu.

Žalobce: Otevřeli plyn, plánovali výbuch

„Obviněný po jejich společné domluvě postupně odmontoval přívodní plynové trubky k plynovým spotřebičům v šesti místnostech a dále otevřel kohout propan-butanové lahve s hmotností deset kilogramů a čekali, až směs dosáhne výbušné koncentrace,“ uvedl žalobce Jiří Zemek.

Obžalovaný Vojtěch se během zásahu policejních těžkooděnců snažil výstřely z plynové pistole dosáhnout výbuchu nahromaděného plynu. Mužům zákona se ho podařilo zpacifikovat na poslední chvíli. „Chcípnete tady se mnou!,“ měl vykřikovat.

U Krajského soudu v Brně teď pár čelí obžalobě z obecného ohrožení, násilí proti úřední osobě a muž i z pokusu o vraždu. 

Chtěli prý zabít jen sebe

Manželé, kteří jsou v invalidním důchodu, tvrdí, že nemovitost v Kobylí patřila jejich synovi Lukášovi. Ten si chtěl obstarat vlastní bydlení a převést úvěr na dům na rodiče. Podle obžalovaného páru ale naletěli podvodníkům. Podali proto žalobu k soudu, leč bezúspěšně.

Policie ani soud nic neřešily. Došlo na exekuci bez ohledu na to, že šlo o podvod,“ hájil se pan Vojtěch, kterému hrozí až 20 let vězení. Na podrobnosti více než dvouhodinového policejního obléhání si prý nepamatuje.

Byla to asi hloupost. Nikoho jsme ale nechtěli ohrozit kromě sebe,“ řekla se slzami v očích jeho choť Hana. 

Během procesu, který pokračuje, budou vypovídat také další exekutoři, zasahující policisté i znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Fotogalerie
6 fotografií