Podle České bankovní asociace se rizikové zadlužení týká 20 %, tj. 1,58 milionu dospělých Čechů. Sklon k němu mají především mladí lidé ve věku 18 – 34 let, s nižším vzděláním.

Jak vypadá typický dlužník?

Dluhy si na rozdíly nepotrpí. Zadlužení jsou muži i ženy napříč celou republikou. I tak je ale možné ze statistik »vytáhnout« podobu typického dlužníka. Podle statistik společnosti Kruk, která spravuje pohledávky bank, pojišťoven i telefonních operátorů, jde o muže okolo čtyřicítky z Moravskoslezského kraje, který dluží 26 800 korun. V »dělání dluhů« vede silnější pohlaví.

„Dluhy mají spíše muži (53 % dlužníků), kteří si také půjčují vyšší částky (v průměru bezmála 30 000 korun),“ potvrzuje mluvčí společnosti Kruk Jana Žaludová. Nejvíce dlužníků pochází z Moravskoslezského (16 %) a Ústeckého (12 %) kraje. Naopak nejméně lidí se zadlužuje v Karlovarském kraji. A s dluhy dokonce začínají už i děti. „Překvapilo nás, kolik dětí si neváhá půjčit od kamarádů, pokud jim dojde kapesné. V průzkumu jsme zjistili, že je to až polovina dětí,“ upozorňuje David Hubáček z České spořitelny.

Patříte mezi rizikové spotřebitele?

Máte tendenci si kvůli půjčce způsobit velké problémy? Zkuste si jednoduchý test. Pokud získáte aspoň 4 body z 9, máte tendenci k rizikovému zadlužování.

■ Jste ochotní krýt splátky další půjčkou 2 body

■ Neschopnost splácet chcete řešit další půjčkou 2 body

■ Aktuálně splácíte 3 a více půjček 2 body

■ Půjčili jste si kvůli dlouhodobému nedostatku financí 1 bod

■ Půjčili jste si na běžnou spotřebu nebo zábavu 1 bod

■ Půjčili jste si od nebankovní instituce nebo fyzické osoby 1 bod

Finanční znalosti Čechů pokulhávají

Neumí řešit praktické problémy spojené s penězi a zbytečně o ně přicházejí. Víc než starší generace tápou mladí lidé. A to i přesto, že na školách probíhá výuka finanční gramotnosti. Míru finančního ostrovtipu Čechů každoročně zjišťuje průzkum České bankovní asociace (ČBA). A výsledky nejsou nijak oslňující.

Jediné, v čem se oproti předchozím letům Češi zlepšili, je vytváření finančního »polštáře«. Peněžní rezervu si tvoří téměř tři čtvrtiny lidí. Tím ale dobré zprávy končí. Třetina lidí neví, jak dlouho by se svou finanční rezervou v případě ztráty příjmu vydržela. Překvapivě lepší znalosti má starší generace. Kromě věku má ale na finanční gramotnost vliv vzdělání. Nejohroženější skupinou jsou lidé se základním vzděláním nebo s výučním listem.

„Stále platí, že nejlepším učitelem je sám život,“ říká Helena Brychová, gestorka pro finanční vzdělávání ČBA. Podle ní se úplně zásadním finančním postojům a návykům učíme ve své rodině. „Většina rodičů tvrdí, že s dětmi o financích mluví. Zároveň si ale přejí, aby jim v tom pomáhala škola, proto jsme vytvořili zážitkový vzdělávací program Abeceda peněz. Zapojili jsme do něj už více než 260 základních škol,“ doplňuje David Hubáček z České spořitelny.

Půjčte si od prověřených

Nevíte, jak poznat bezpečnou půjčku? „Je nezbytné, aby lidé využívali jen úvěrů od společností, které mají licenci České národní banky (ČNB). To je základ, který je dostatečnou zárukou bezpečnosti. Mezi těmi poté mohou porovnávat a vybírat,“ radí David Hubáček z České spořitelny. 

VIDEO: Češi častěji odmítají dědictví. Notář varuje: „Pozor na skryté dluhy!“