Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

„Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 %, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality,“ uvedla Vladimíra Nováková, mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu.

„Pokud dozorová organizace, kterou je Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa, zjistí jakoukoli nesrovnalost, okamžitě situaci řešíme. V případě závažného pochybení se značka odebírá a informujeme veřejnost,“ dodala Nováková.

Cenu získal loni

Produkt Míša dort byl v loňském roce oceněn značkou Regionální potravina v rámci soutěže Jihomoravského kraje v kategorii cukrářské výrobky.

Kontrola ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce ale prokázala, že výrobek obsahoval z celkového podílu použitých surovin 54 či 56 procent (dle sezony) surovin původem ze zahraničí, a to z Polska, Německa, Rakouska a Holandska. „Výrobce Pekárny Blansko, a.s. tedy uvádí u daného výrobku značku na regálové etiketě zcela neoprávněně,“ upozornila mluvčí.

Výrobky kontrolují

„Na kontrolu oceněných výrobků klademe velký důraz. Pokud dojde k odebrání značky, je to pro zákazníka důkaz, že o ni pečujeme a staráme se, aby se parametry, za které byl výrobek ohodnocen, neměnily. Udělením značky posouzení kvality nekončí, ale naopak začíná,“ upozornila Vladimíra Nováková.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA, Regionální potravina nebo BIO, obrátit na infolinku info@eklasa.cz.

VIDEO: Schválí Brusel nekonečný seznam výjimek? „Dvojí kvalitu chtějí zlegalizovat!“ zuří Sehnalová.