Jako první vyběhla na trávník slůňata Rudi (2,5) a Max (3). Za nimi s viditelně dobrou náladou napochodovaly i čtyři dospělé samice. A s chutí se všichni pustili do uštipování svěží trávy a čerstvých kvítků.

Při trhání trávy si sloni počínali velmi dovedně. Jejich choboty jsou nemotorné jen na pohled, naopak jsou nesmírně citlivé. Mají na nich jemnou kůži i hmatový orgán. Nečekané jarní nadšení projevila nejstarší Gulab (60). „První, co udělala, bylo, že šla ke skále a začala si o ni drbat hřbet. U ní je to neobvyklé,“ uvedla mluvčí zoo Helena Petáková. Běžně se totiž o kameny neotírá, ale umělá skála jí dělá dobře.

Slůňata a slonice si užívaly nejen trávu a drbání, ale také suchou spršku. „Výběh byl nově upravený, a tak je v něm i čerstvá nakypřená hlína. Dobře se jim nabírala a požitkářsky ji po sobě pohazovaly,“ dodala Petáková.

Nepostradatelný chobot

Chobot obsahuje 150 000 svalových snopců a prstíkovité výrůstky na jeho konci jsou opatřené obrovským množstvím nervových zakončení. Díky tomu je chobot citlivý i silný zároveň a dosahuje výjimečné přesnosti pohybů.

Co všechno s ním slon dokáže?

Zvednout 350kilový předmět nebo zlomit strom.
Nabrat vodu, hlínu i písek a opět je vystříknout.
Přitáhnout si potravu z velké výšky.
Manipulovat s titěrnými předměty, zvedne ze země minci či špejli.
Rozlišovat pachy lépe než honicí pes.
Vnímat a opětovat i nejjemnější doteky, pohladit.

Do zoo se slevou

Pozorovat zvířata v zoo je radost, a pokud je možné na vstupu ušetřit, pak dvojnásobná. Tipy, kde vidět ta nejpozoruhodnější, najdete v Blesk Extra speciálu Nej české zoo. A k tomu i celou řadu zajímavostí a právě 64 slevových kuponů. Bedekr je ke koupi v každé dobré trafi ce

Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
Autor: Blesk
Fotogalerie
4 fotografie