„Na fendera tehdy asi ještě neměl peníze. Vždy jsem se odhodlával, že mu kvůli tomu napíšu a zeptám se, ale nikdy jsem se neodhodlal,“ usmíval se na sklonku života konstruktér Josef Růžička (†75).

Prokazatelně na ni i hrál při koncertech, např. v roce 1962 na šňůře začínající britské kapely po hampejzech vykřičené čtvrti německého Hamburku. „Futurama byla na hraní pes, měla nepříjemně vysoko položené struny. Měla ovšem vynikající zvuk a dobře se přepínaly snímače,“ popsal sám Harrison svůj nástroj Made in Czechoslovakia.

Harrison kytaru později daroval časopisu Beat jako cenu do čtenářské loterie, vítěz se ale rozhodl pro výplatu hotovosti a nástroj tak zůstal vydavateli Seanu O’Mahoneymu. Nádherná kytara s masivním tělem v úpravě červený sunburst půjde 12. června do aukce v Londýně a odhaduje se, že by mohla vynést v přepočtu 9 milionů korun!

Zajímavosti o českých kytarách Resonet

• Tým v oprýskaném dvoupodlažním domě na náměstí v Blatné čítal jen tři konstruktéry – Josefa Růžičku, Vladimíra Vlčka a Jana Hořejše.

● Na kytary z Blatné drnkali v 60. letech i Eric Clapton či členové skupiny Led Zeppelin Jimmy Page a John Paul Jones.

● Model Resonet Grazioso se do světa dostal díky výstavě Expo 1958 v Bruselu, kde byl oceněn hned třemi zlatými medailemi.

● V Česku je měli např. Ladislav Štaidl, kytaristé z Olympiku, Mefista, Framusu 5. Waldemar Matuška si objednal speciální větší ukulele. 

Fotogalerie
26 fotografií