Se zajímavým počinem přišla britská firma Matter Design, která přispěla k pochopení náročného technického úkolu svým výzkumem „beztížných“ betonových forem. Během výzkumu našli způsob, jak se pohybovat kameny, které by jinak zvedaly jeřáby nebo jiná zařízení.

Projekt, nazvaný Walking Assembly je zdokumentován ve fascinujícím videu. Lidé průměrného vzrůstu zde přesouvají velké betonové díly a z jednotlivých kusů skládají skulptury. Betonové “kameny” mají zaoblené hrany - takže je lze sklonit a sklopit dopředu i dozadu - stejně jako hranaté prvky, které umožňují, aby kusy zapadly do sebe jako skládačky. Vše spojují obří kolíky, které se navíc vkládají do části kamenů. Když se jednotlivé kusy spojí dohromady, stanou se celými plošinami, stěnami a schodišti.

Jak je tedy možné s obřími kusy betonu manipulovat? Tým se zaměřil na hustotu, aby byl úkol proveditelný. „Použili jsme beton s proměnnou hustotou,“ vysvětluje Matter Design. „Střed hmoty jednotlivých objektů je kalibrován tak, aby umožnil snadný pohyb.“

Výzkum má velké potenciální uplatnění zejména v oblastech, které jsou těžko dosažitelné stroji. Mohlo by být jednodušší sestavit konstrukce bez použití těžkých strojů a také modulární přístup k jejich výstavbě. Pokud by se něco muselo opravit, celá věc by nemusela být demolována, stačilo by rozbité kusy nahradit.

Fotogalerie
7 fotografií