Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Osudy psů slavných: Huga Brodský věnoval, než se zastřelil. Gottova Stella musela načas z domu kvůli nemoci

  • Autor: sal - 
    24. 4. 2019
    15:18

    O tom, že pes je přítel člověka, netřeba polemizovat. Svoje o tom ví i české celebrity, které dokazují, že i ony jsou milovníky zvířat. Jejich čtyřnozí miláčci ale mají velice zajímavé osudy. Věděli jste například, kdo si vzal svého psího kamaráda z útulku nebo kdo si přál být se svým mazlíčkem dokonce zpopelněn a rozptýlen na zahradě?

  • 1.Vlastimil Brodský

    Slavný herec Vlastimil Brodský (†81), který si sám vzal život v roce 2002, měl v té době třináctiletého jezevčíka jménem Hugo. Jeho čtyřnohý společník mu byl tak blízký, že jednu dobu dokonce prohlašoval, že by prý pro něj i pro Huga bylo nejlepší zemřít společně. Přesto se ho radši rozhodl svěřit své známé, paní Dagmar Švingerové, která mu v Nuslích pejska občas hlídala, a vzápětí vyrazil na chalupu, kde se zastřelil. „Když nad tím přemýšlím, tak mě napadá, že pan Brodský asi opravdu nechtěl, aby Hugo viděl jeho poslední okamžiky. Ten pes by to určitě nepřežil,“ tvrdila tehdy paní Švingerová. Jednak proto, že byl tenhle roztomilý drsnosrstý jezevčík na herce prý silně citově fixovaný, a také z toho důvodu, že trpěl zdravotními problémy. Údajně trpěl vážným onemocněním slinivky, a tak svého páníčka nejspíš brzy následoval…

    Vlastimil Brodský a jeho Hugo Vlastimil Brodský a jeho Hugo | archiv

  • 2.Stella Májová

    Herečka Stella Májová (†86), která se proslavila jako princezna Zpěvanka z filmové pohádky Byl jednou jeden král anebo jako prolhaná tetička z Ameriky z filmové komedie Co je doma, to se počítá, pánové, zemřela ve svém úctyhodném věku v zahraničí. A měla dost neobvyklé poslední přání: „Rozptylte mě na zahradě s manželem Jerrym a milovaným Jestym,“ stálo prý v její poslední vůli. To bylo velké překvapení. Urnu s popelem svého muže sice již měla připravenou v pokoji ve vitríně, pes ji ale přežil. Kalifornský veterinář se ale rozhodl splnit její testament a psa, který už byl v té době značně nemocný, uspal. Na zahradě své kalifornské vilky tak nakonec herečka skutečně odpočívá se svými nejmilovanějšími...

    Stella Májová a její Jesty Stella Májová a její Jesty | Foto ara

  • 3.Karel Gott

    Také nejslavnější český zpěvák a mnohonásobný držitel ocenění Zlatý slavík Karel Gott (79) je milovníkem psů. Mezi jeho oblíbené plemeno patří retrívr – a jednoho zlatého pejska má také doma – fenku jménem Stella. Že jde o náramně šikovnou čubinku, není pochyb, má totiž složené zkoušky z canisterapie (což je kynologická disciplína, v podstatě „léčba psem“). „Na canisterapii je vhodný pouze pes, který je velice přátelský a vyrovnaný. Musí milovat lidi a být naprosto nekonfliktní ke psům. S těmito vlastnostmi se musí narodit, nedá se k tomu pouze vycvičit. A Stella je naprosto perfektní,“ řekla v roce 2015 Blesku Zuzana Daušová, ředitelka neziskové organizace Helppes, kde se Stella učila. V době, kdy Gott bojoval s rakovinou, však musel pejsek na čas z domu.

    Karel Gott a jeho Stella Karel Gott a jeho Stella | Karel Kopáč

  • 4.Diana Kobzanová

    Modelka a moderátorka Diana Kobzanová si zase potrpí na bulteriéry. Fenku bulíka Miu měla deset let a brala ji všude s sebou prakticky neustále, dokonce i na nejrůznější tiskové konference. Čuba byla totiž velice vychovaná a hodná. Na jaře 2017 však pejsek dlouhonohé krásce zemřel v náručí. Několik měsíců trpěl zdravotními problémy (dvakrát prodělal mrtvici, kolabovaly mu ledviny a sužovaly ho epileptické záchvaty) a nakonec spolkl pecku od broskve, kvůli které dostal infekci. Veterinář proto doporučil Miu uspat. Poté, co Diana pejska oplakala, i přes zákaz partnera Michala Frolíka (31) si pořídila nového psího kamaráda – opět bulíčka jménem Bibiana. „Doma chvilku lítaly hromy a blesky, ale konec dobrý, všechno dobré, a Bibi má dokonce povolenku k páníčkovi do postele,“ svěřila se nakonec sympatická blondýnka na sociální síti.

    849654:full:true:trueFenku Miu...

    Diana Kobzanová a Bibi Diana Kobzanová a Bibi | instagram.com

    ...nahradila malinká Bibi.

  • 5.Dana Syslová

    Herečce Daně Syslové (73) dělala fenka Máňa společnost dlouhých patnáct let. Představitelka Amálie z nekonečného seriálu Ulice nebo Evelýny z Ordinace v růžové zahradě svou psí kamarádku brala dokonce i na natáčení nebo do divadla, kde pejsek oddaně čekal na potlesk – ten byl totiž pro něj znamením, že se brzy půjde domů. Smutek z jejího odchodu herečka vyřešila tím, že si na počátku letošního roku v pražském útulku vybrala nové štěňátko. Městská policie poté na svém facebooku sdílela fotografii herečky s roztomilým psím miminkem v náručí: „Jedno z prvních štěňátek si odnesla herečka paní Dana Syslová. Psí holčičku pojmenovala Míša. Paní Syslová chodila štěňátka pravidelně navštěvovat a nemohla se dočkat… až dnes,“ napsali tehdy strážníci na sociální síti.

    Dana Syslová a její Míša Dana Syslová a její Míša | archiv TV Nova

    Máňu už bohužel Dana Syslová nemá...

    Dana Syslová si z útulku odnesla malou Míšu. Dana Syslová si z útulku odnesla malou Míšu. | MP Praha

    ...tak jí teď dělá radost malá Míša.

  • 6.Sandra Nováková

    Také hvězda seriálu Modrý kód Sandra Nováková (37) si svého čtyřnohého kamaráda vybrala v útulku, respektive během focení charitativního kalendáře s opuštěnými pejsky. Do čtyřměsíčního kříženečka, tedy do fenečky Bambie, se zamilovala na první pohled. „Na focení jsem hned začala přemýšlet, že bych si ráda malého pejska taky pořídila. Už o tom doma dumáme už dva roky. Zavolala jsem Honzovi, poslala mu fotku a bylo. Ten ani neváhal. A kdyby k adopci nebylo nutné papírování, nejraději bych si ji hned odvezla,“ líčila pro iDnes nadšená Sandra. Ta pak čubinku doma přejmenovala na Bambuli a podle sociálních sítí se z ní stala neodlučitelná kamarádka jejího synka Mikuláše (3).

    Sandra Nováková a její Bambule Sandra Nováková a její Bambule | Ringier Axel Springer_Pavel Machan

  • 7.Jiřina Jirásková

    Herečka Jiřina Jirásková (†81) trávila poslední léta svého života po boku roztomilého francouzského buldočka, fenky jménem Amálka. Herečka toto plemeno milovala, a Amálka byla dokonce jejím pátým buldočkem v pořadí. „Amálka není pes, to je člověk,“ říkávala o ní dojatá herečka, která svou čtyřnohou kamarádku brala všude s sebou – ať už do kaváren, nebo do divadla. Po její smrti si k sobě pejska vzala rodina ošetřovatelky Jiráskové. Na Janu Svítivou z Malenic byla totiž fenečka zvyklá, starala se o ni a často ji chodila i venčit, když se pak už herečka ke konci života nemohla tolik pohybovat. Předtím si však nebohý pes prožil smutné chvíle, kdy byl zavřený v bytě pouze s paniččiným mrtvým tělem. Jeho štěkot a nešťastné vytí se prý neslo po celém domě...

    Jiřina Jirásková a její Amálka Jiřina Jirásková a její Amálka |  Jiří Hadač

AliAlice ( 27. prosince 2021 15:24 )

Pro mě byla Jirásková nesympatická baba

Zobrazit celou diskusi