Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Žena se po 27 letech probrala z kómatu. „To jsem v životě nezažil!“ pověděl primář

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, ital - 
24. dubna 2019
18:00

Zázrak! Jinak se snad ani nedá hovořit o případu ženy ze Spojených arabských emirátů, která se po 27 letech probrala z kómatu. Do něj upadla po vážné autonehodě, při které se snažila uchránit svého čtyřletého syna. Její »probuzení« překvapilo i samotného primáře německé kliniky, kde se žena léčila.

„Nikdy jsem nepřestal věřit, že se jednoho dne probudí,“ řekl deníku The National syn pacientky Muníry Abdalláhové Umar. „Když se nám stala ta nehoda, nebyly ještě mobilní telefony, a tak jsme nemohli zavolat sanitku. Trvalo proto několik hodin, než se dostala do nemocnice,“ popsal události z roku 1991 Umar, jemuž byly tehdy čtyři roky. S matkou jel v autě, které řídil jeho strýc, když se srazilo s autobusem.

„Seděl jsem s maminkou na zadním sedadle, když se blížila srážka, zakryla mě vlastním tělem,“ uvedl Umar, který zřejmě i díky tomu vyvázl s menším zraněním. Jeho matku odvezli do místní nemocnice, kde doporučili převoz do Londýna. Ani tam jí ale nedokázali pomoci, a tak se posléze vrátila do nemocnice v Emirátech.

Žena strávila léta v různých nemocnicích v SAE, než se na jaře 2017 o jejím případu dozvěděl i korunní princ v Abú Zabí, který nabídl rodině zaplacení terapie v Německu.

V nemocnici ve městě Bad Aibling nedaleko Mnichova podstoupila Abdalláhová sérii operací zkrácených svalů na rukách a nohách a další fyzioterapii. „Doktoři mi řekli, že mám bujnou fantazii, když věřím, že s ní někdy budu moci mluvit,“ popsal pobyt v Německu ženin syn. Lékaři podle něj prováděli rehabilitace, aby zlepšili kvalitu jejího života.

Zázrak se stal v červnu 2018, uvedl Umar. „Najednou začala vydávat divné zvuky. Zavolal jsem lékaře, aby ji prohlédli, a ti řekli, že vše je v normálu,“ vzpomněl na loňské události Umar. „Tři dny nato jsem se probudil a slyším, jak někdo volá mé jméno! Skákal jsem radostí, léta jsem o tom snil,“ popsal svou radost.

Primář Friedemann Müller v Bildu potvrdil, že žena utrpěla těžké traumatické poranění mozku. „V mozku docházelo k rozsáhlým poškozením a atrofiím (úbytek mozkové hmoty). To vedlo ke značným poruchám bdělosti a vědomí. Když k nám pacientku přivezli, byla ve stadiu syndromu minimálního vědomí. Často jsme pozorovali, že krátce na něco míří pohledem, zpravidla na tvář svého syna,“ řekl lékař.

U pacientky však nebyly rozpoznatelné žádné cílené pohyby. Díky péči kliniky se však její tělesný stav postupně zlepšoval.

Nyní je Muníra Abdalláhová opět ve své zemi. Podle lékařské zprávy z minulého měsíce je schopna komunikovat, ale stále potřebuje pravidelnou rehabilitaci, aby se jí mimo jiné zlepšila schopnost sedět. Dokáže odpovídat na otázky, i když s obtížemi, a cituje verše z Koránu, uvedl v pondělí deník The National.

„Pacientku, která po tak dlouhé době opět dobře komunikuje, jsem ještě nezažil,“ poznamenal primář Müller.

 

mandat ( 24. dubna 2019 21:52 )

Uz je v Emiratech, zahalena a na voziku,dali ji dokonce kus plechu na oblicej, to nosi jeden kmen z Omanu.Ukazali nam ji dnes v televizi.

milan1959 ( 24. dubna 2019 18:46 )

Cituje verše z koránu? Aha. Tak to ji uveďte zase do spánku. Celá zeměkoule vám poděkuje

karel vázler ( 24. dubna 2019 18:25 )

Cituje Korán? Tak to bude v komatu dál.

Zobrazit celou diskusi