V osudný letní podvečer mladík odjel za přáteli na koupaliště ve Starkoči. Domů se vracel s kamarádem na slabé motorce jako spolujezdec. Nedojeli. V 50 kilometrové rychlosti nabourali do stromu. „Kamarád, přestože měl helmu, nepřežil. Jára, který helmu neměl, utrpěl rozsáhlá poranění mozku, v kritickém stavu byl transportován vrtulníkem do Krajské nemocnice v Hradci Králové. Lékaři mu nedávali šanci na přežití. Jára je ale velký bojovník a svůj život si vybojoval,“ popisuje mladíkova maminka.

Její syn se nehýbal, nereagoval, prodělal operace hlavy, tracheotomii, sondu střev, cévky, infuse, měl velmi omezený polykací reflex. Lékařská diagnóza zněla vigilní kóma a časem se změnila na stav minimálního vědomí.

„Jára bojuje a snaží se. Začíná ukazovat palec nahoru, když s něčím souhlasí, zvedá pánev a přitahuje se rukama, více vnímá okolí. Ale jde to pomalu. Od státu nemá nárok na žádnou rehabilitaci, přitom právě nejrůznější formy cvičení mu pomáhají a pro další vývoj jsou nepostradatelné," vysvětluje maminka.

Na asistentku chybí peníze

„Syn potřebuje celodenní péči a pro mě je cvičení s ním fyzicky náročné. Po nedávném cvičení v Liberci je celý oživený, kope nohama, kroutí se v posteli jako hadice, máme z toho velkou radost. Ale čím více se Jára pohybuje, tím více síly a energie potřebuji já, bohužel, je to vše pro mne velice náročné,“ popsala  matka. Té s péčí pomáhá asistentka, kterou je však potřeba zaplatit. Jenže peníze Járově rodině chybí. Járu podporuje Nadační fond Pečovatel, který se  na nutnou asistenci snaží shromáždit peníze.

Staňte se i Vy pravidelným dárcem některého z potřebných lidí na www.pecovatel.cz  I malý dar je velkou pomocí!

Co je vigilní kóma?

Jde o hlubokou poruchu vědomí, při níž pacient působí dojmem, že se probral. Má otevřené oči (které však nesledují okolí a jen bezcílně bloudí), žvýká a polyká podanou potravu, ale není možné s ním navázat kontakt. Neudrží moč ani stolici, může mít obrny různých částí těla a další příznaky vyplývající z postižení nejvyšších částí mozku v důsledku jeho dlouhodobého otoku, často po těžkých poraněních hlavy.

Hyperbarická oxygenoterapie

Jára ji navštěvuje už 4 roky. Pod tlakem dýchá 100% kyslík, který se dostane tam, kam se normální cestou nedostane, a to do postižených a zjizvených míst, kde zlepšuje hojení.  „Jára je borec, protože podtlak není nic příjemného,“ dodala Jaromírova matka.

Video: Příběh Marka, který se před dvěma roky probudil z kómatu.