Obyvatelé a návštěvníci Prahy mají podle policie počítat s možným omezením dopravy a případně i možnosti procházet Václavským náměstím a přilehlými ulicemi. Na veřejný pořádek a zákonný průběh shromáždění budou dohlížet desítky policistů. „Naprostou prioritou policie tak bude zajištění hladkého průběhu akcí, bezpečnosti a plynulosti provozu a v neposlední řadě i zachování dopravní obslužnosti. Dopravní policisté budou případné komplikace řešit přímo na místě ve spolupráci s pracovníky Dopravního podniku hl. m. Prahy,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Na demonstraci SPD má vystoupit kromě předsedy hnutí Tomia Okamury či lídra kandidátky SPD pro květnové volby do Evropského parlamentu Ivana Davida několik zahraničních hostů, například předseda nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders a předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová. Předseda italské Ligy a ministr vnitra Matteo Salvini pošle videozdravici.

Vystoupí také kontroverzní kapela Ortel. SPD chce akcí zahájit kampaň před eurovolbami. Podle přehledu oznámených veřejných shromáždění v Praze, na webu hlavního města, organizátoři očekávají pět až deset tisíc účastníků. Ideovým základem spojenectví evropských nacionalistických stran je návrat pravomocí z Bruselu jednotlivým členským státům. Ekonomické otázky a sociální politiku ale vnímají rozdílně.

„Hluková olympiáda“

Na akci SPD reagují pořadatelé dalších protestů. Od 15:30 se uskuteční ve spodní části Václavského náměstí takzvaná Hluková olympiáda. Účastníci mají podle organizátorů dorazit nejlépe ve sportovním oděvu s hlukovými doplňky, například pánvemi, dudami, hrnci, trumpetami, saxofony či píšťalkami. Organizátoři očekávají zhruba 200 návštěvníků.

Vyjádřit nesouhlas s demonstrací SPD chtějí také členové platforem Proti projevům nenávisti, Pulse of Europe a dalších. V 16:00 začne jejich protest na náměstí Míru, následovat bude průvod kolem Václavského náměstí. Také na této demonstraci jsou podle organizátorů vítány bubínky, píšťalky či transparenty. Pořadatelé na akci očekávají asi tisíc lidí.