„V 11 hodin z něj začaly vypadávat výroční kuličky s připomínkou vzniku Velkého Brna. Kuliček bude přesně sto a padat budou do začátku srpna,“ uvedla uvolněná zastupitelka pro cestovní ruch Kristýna Švarcová (ODS). Mezi další akce patřilo pokřtění tramvaje, která bude výročí připomínat polepem, a vysázení pamětní lípy v parku Lužánky, které obstarala primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Fotografujte, co máte rádi

Muzeum města Brna společně s Archivem města Brna a magistrátním odborem informatiky připravily aplikaci, která zachycuje podobu města před a po rozšíření v dubnu roku 1919.

Na oficiálním městském facebookovém profilu se budou moct fanoušci zapojit do fotosoutěže. Soutěžící mohou fotit, co pro ně Brno znamená a čím je pro ně typické. „Zájemci mohou posílat své snímky do zpráv profilu. V sobotu 4. května zveřejníme na stránce album s obdrženými fotografiemi, pro které se bude hlasovat,“ řekla Gardoňová. Fotografii bude možné přidat i v době hlasování, které skončí 18. května. Autoři mohou vyhrát ceny jako například stodenní jízdné na MHD.

Soutěž pro děti

Do připomínky se zapojí i žáci mateřských, základních a středních škol. Bude pro ně vyhlášená výtvarná soutěž. Oceněná díla pak budou na výstavě v Křížové chodbě Nové radnice od 12. července do 11. srpna. Výstava nabídne kromě obrázků také informace o tom, jak a proč vzniklo Velké Brno, ale také informace o připojených obcích nebo struktuře obyvatelstva.

Branky Body Brno

Turistické informační centrum připravilo speciální komentované prohlídky města nebo vyhlídkovou trasu turistickým minibusem.

Od poloviny května bude do konce roku na hradě Špilberku výstava Branky Body Brno mapující historii a slávu brněnského sportu. Posledního dubna se uskuteční akce nazvaná Nebe plné hvězd k osvobození Brna za 2. světové války.

Posledního května bude vytrvalostní pochod Brněnský vokruch vokolo Štatlu. Vede po hranicích Brna a měří 100 kilometrů. K výročí se připojí i festival experimentální hudby Expozice nové hudby, který se uskuteční koncem listopadu.

VIDEO: Také kulička s logem Komety padala loni z brněnského orloje a byla velkým lákadlem pro místní i turisty.