Gábina už jako malá holčička milovala krásné věci. „Pamatuji si akorát, že už v předškolním věku mě strašně imponovalo, když mi naše známá ukazovala, jak se malují paprsky od sluníčka,“ vzpomínala na svou fascinaci z dětství, která ji přivedla až k tkaní gobelínů, u kterých s takovými paprsky nití tvoří. 

S gobelínem se poprvé seznámila ve škole v Liberci, když se musela rozhodnout, jakou bude dělat bakalářskou práci. „Studovala jsem textilní a oděvní návrhářství, většina mých spolužáků navrhovala kolekci oděvů. Ale to mě moc nebavilo, ve svém volném čase jsem se věnovala raději malování a chodila jsem na figurální kreslení.” A tak si vymyslela gobelín. Nejprve se začala zajímat, jak vzniká, následně tomu propadla natolik, že už se od něj nehla a tvoří gobelíny se snovými siluetami.

Gobelín namísto obrazu

Svou tvorbu natolik miluje, že si svá díla věší na zeď namísto obrazů. „Do té doby jsem žádný gobelín doma neměla. Ale momentálně jsem si udělala na zdi doma takovou kompozici, kde mezi zarámovanými obrazy visí můj gobelín. Je dobré vidět, jak to funguje v interiéru,“ svěřila.

Od kresby, které se roky věnovala, je ale tohle dílo mnohem náročnější. Pro představu tkaný obraz o rozměrech 186 cm na 140 cm dokáže vytvářet šest měsíců. Trpělivost a píle jí rozhodně neschází. „Řemeslu jsem se učila sice už na škole, ale po ukončení studií trvalo ještě několik let, než jsem si natkala do sbírky pár kousků, které bych mohla ukázat světu.“

Tisíce hodin i korun

Dodnes to ale není jen tak, že by si navrhla motiv a bez překážek by jej zhotovila. Během těch měsíců tvorby často gobelín páře a předělává, dokud není dle jejích představ. Naštěstí už dnes nepáře celé své dílo, ale jen jeho části. A na kolik půlroční ruční tvorba vyjde? Takový velkoformátový obraz plný píle a dřiny prodává okolo 65 tisíc korun. Cena vždy záleží na velikosti, době i na vlně, kterou používá.

Motivy svých „paprskových maleb" čerpá ze svého okolí. „Věšinou jsou to lidé které znám, alespoń trošku, ti co jsou ochotní nám posedět na naší kresbě, kterou vedeme s kolegyní odkud pocházím. Pak vycházím ze svých kreseb, líbí se mi ta tranformace z kresby do gobelínu. Myslím, že kdybych dostala od zákazníka fotky, musela bych si je překreslit a pak nazvětšit pokud by bylo třeba, a pak teprve bych se pustila do práce,“ popsala, jak taková tapisérie vzniká na letošní akci Prague Design Week.

Fotogalerie
16 fotografií