Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zabil na Srí Lance 110 lidí baťůžkář? Děti hladil po vlasech, natočila ho kamera

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
23. dubna 2019
10:40

Sebevražedný útočník, který se v neděli odpálil v kostele sv. Šebestiána ve městě Negombo, je zřejmě vidět na záběrech bezpečnostních kamer. Exploze patří k nejvražednějším z nedělních útoků, vyžádala si nejméně 110 obětí. Série výbuchů na Srí Lance usmrtila 321 lidí, stovky dalších byly zraněny. Místní i turisté jsou útoky naprosto otřesení. Svědci útočníka popsali jako mladého, „nevinně vypadajícího“ muže s vousy. O novém videu informovala britská televize Sky News.

Záběry ze CCTV kamer sdílí všechny srílanské televizní kanály, na videu je vidět muž s batohem, který několik okamžiků před výbuchem vstoupí do kostela a prochází mezi věřícími. Krátký záběr končí chvíli předtím, než došlo k explozi. Snímky pořízené krátce po tragédii ukazují zničený kostel, krví potřísněnou podlahu, propadlou střechu, vysklená okna a vyvrácené dveře.

Podívejte se, jak kamery zachytily útočníka:

Video  Přes 100 lidí v kostele na Srí Lance zabil zřejmě mladík s batohem  - Reuters
Video se připravuje ...

Místní úřady potvrdily, že útoky má zřejmě na svědomí místní islamistická skupina NTJ, národní Tauhíd džamáate. Oficiálně se k nim ale dosud nikdo nepřihlásil. Reportéři stanice CNN informovali, že v souvislosti s výbuchy bylo zatčeno 40 osob včetně jednoho syrského občana.

„Útočník dětem sahal na hlavy“

Dilip Fernando promluvil jménem své rodiny, které se podařilo útok v kostele sv. Šebestiána přežít, uvedl, že mu jeho rodina vyprávěla, jak se mezi modlícími se věřícími procházel „mladík s batohem“.

„Na konci mše viděli mladého muže, jak s těžkým batohem vešel do kostela, byl to bombař. Procházel mezi věřícími, dětem sahal na hlavy, hladil je po vlasech, i mou vnučku,“ sdělil tisku Fernando.

Svědek řekl, že se jeho rodina divila tomu, proč jde někdo do kostela, když mše už je téměř u konce. „Vypadal mladě, nevinně, asi okolo třicítky,“ shodují se členové Fernandovy rodiny. „Nevypadal vzrušeně nebo vystrašeně, byl velmi klidný. Pak přišla ohromná rána, moji příbuzní hned běželi pryč, měli strach,“ uvedl Fernando.

Nikdo z jeho rodiny nebyl zabit ani zraněn, podle Fernanda mají útoky devastující dopad na celou komunitu. Sám se toho dne výjimečně vydal do jiného kostela, do sv. Šebestiána jinak chodí pravidelně.


anonyn01 ( 23. dubna 2019 12:52 )

JE ČERNEJ? TAK TEN BUDE HODNEJ

MAMKA2316 ( 23. dubna 2019 11:02 )

VETŠINA TERORISTU JE ASI TAKOVÝCH ?? NESMÍME PUSTIT TO ZLO DO NAŠE VLASTI !!!!!!I KDYBYSME JICH TADY VZALI 1000 A JEDENZE STA BYL TERORISTA TAK TO JE TRAGEDIE ???? NEMUSEL BY BÝT TERORISTA ALE NÁSILNIK CO ZNASLŇUJÉ A OKRÁDA ŽENY DĚTI A STARCE NE ??? PANI ŠROJDROVÁ

Zobrazit celou diskusi