Voda zalila v neděli ve tři hodiny ráno trafostanici. Bez elektřiny zůstalo 550 domácností. Celý Cejl úřady uzavřely na dvanáct hodin pro veškerou dopravu včetně hromadné. Provoz se podařilo obnovit v neděli v 15 hodin.

„Po třetí hodině ráno prasklo v jednom z domů vodovodní potrubí a voda zalila sklep s trafostanicí. Odtud natekla do podzemních kolektorů. Voda z potrubí tryskala rychlostí 250 litrů za vteřinu,“ popsal havárii mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Voda zalila rozpálený parovod, ten praskl

Voda způsobila v zanedbané ulici i další komplikace. „Studená voda z vodovodu v šachtě natekla na rozpálený parovod, který v důsledku velkého rozdílu teplot praskl také. Škodu na parovodu odstraníme na začátku týdne,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Hrozící výbuch donutil policii vyklidit noční klub

Kvůli hrozícímu výbuchu horké páry bylo nutné vyklidit blízký klub Radost. Pára tryskala na povrch u vstupů do kolektorů a poškodila dvě zaparkovaná auta. „Na místě pracovaly čtyři naše jednotky, které čerpaly vodu ze zatopených prostor,“ uvedl Příkaský.

Další rána pro rozkopané centrum Brna

Havárie zkomplikovala už tak problematickou dopravu na ulici Cejl, která je zčásti uzavřená pro automobily, tramvaje po ní ale běžně jezdily. Až do 15 hodin zůstala uzavřená pro veškerou dopravu. „Tramvajové linky číslo 2,3 a 4 jezdily odklonem přes Moravské náměstí, tramvaje číslo 2 a 3 se otáčely u Vozovny Husovice. Zastávky Tkalcovská a Körnerova zůstaly bez dopravní obsluhy, zavedli jsme mimořádnou linku X, která jezdila ze zastávky Francouzská ulicí Bratislavskou na Malinovského náměstí,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Fotogalerie
8 fotografií