Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zastánkyně kojení zpražila odpůrce: Můžou mít frustraci, že je také nekojili

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
19. dubna 2019
05:17

Česko pomyslně rozdělila na dva tábory velká „kojící“ kauza. Vše rozdmýchal incident v bance, kde měla ostraha vyzvat kojící matku, aby se zahalila, nebo odešla. A mnoho Čechů souhlasí. Proč jim to vadí? Podle Ivany Antalové z České ženské lobby, která byla hostem pořadu Blesku Epicentrum, může za jejich odporem stát i frustrace - třeba z toho, že sami kojeni nebyli. Není to podle ní ale jediný důvod.

„V učebnicích pro základní školy najdete spíš dudlík a láhev, než kojení. Prsa jsou mnohdy prezentována v rámci reklamy jako objekt, jsou sexualizována,“ rozebrala Ivana Antalová z České ženské lobby základní důvody, proč může být kojení na veřejnosti vnímáno jako nepatřičné.

Příčiny ale vidí Antalová i v samotném osudu některých odpůrců. Upozornila třeba na odpor žen, které samy kojit nemohly, a tak se mnohdy agresivně staví do opozice proti maminkám, které neváhají dítě nakrmit kdykoliv a kdekoliv.

„Je mi to líto. Myslím si, že je to projev nějaké frustrace,“ komentovala Ivana Antalová postoj Lucie, která na sociálních sítích psala, že sama kojí, ale na veřejnosti nikdy. „Možná sama Lucie nebyla kojená, i v tom může být nějaká frustrace, kterou dává tímto způsobem najevo,“ vysvětlila Antalová.

A jak se mohou stát Češi tolerantnějšími? Antalová apelovala především na ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí, právě ona by podle ní měla zajistit větší podporu kojení v porodnicích. Čím víc žen totiž bude kojit, tím běžnější to pak přijde okolí.

flora ( 19. dubna 2019 19:05 )

Opravdu kojící matka musí mít nutně metrák, bílé legíny, černou průhlednou šílenou blůzu a rudou, předpokládám že kojeneckou, podprsenku? Opravdu to všechno nějak nesouvisí s touhou býti viděna

Monikay ( 19. dubna 2019 13:22 )

to je slušná demagogie aneb překroutit se dá všechno

alexa-lexa ( 19. dubna 2019 10:50 )

Nedalo mi to a přečtla jsem si celý článek. No tahle žena je podle mě silně nějak narušená!! Vykřikovat do světa takový bláboly, že ten, kdo nesouhlasí s vyvalováním prsou na veřejnosti je frustrovanej to je fakt síla!! Nabízí se otázka, co je to za matky, které kojí děti v bance, na lavičce v kavárně a kdo ví kde ještě, to je nějaká hygiena?? Vyvalit prso a dítě nechat aby pilo v místě kde jsou bacily, prach?? No fůůůj!! To seš teda matka když dokážeš vystavovat dítě tomuhle!! Nebudu vulgární, to už tu pode mnou bylo napsáno a já slušně napíšu, že je tahle ženská opravdová slepice!! A ostatní matky taky. Dítě má vyrůstat v pohodě a klidu a né mu dávat jíst tam kde je ruch, prach a bacily!! Kojení má být klidný rituál pro dítě i matku a né divadlo !! Dřív si prostě maminky krmení uměli rozvrhnout tak, aby dítě nakrmili a pak šli na procházku nebo kam je třeba a když věděli, že je čas krmení, šli dítě nakrmit buď někde, kde nebylo rušeno nebo jeli prostě domů!! Jenže tahle nána se jen chce ukazovat na veřejnosti a ohání se dítětem!! Jak si někdo takový může říkat matka, když nezaručí dítěti základní potřebu a to je klid při kojení!!! Je to kráva!! A opravdu nejsem nijak frustrovaná, kojená jsem byla dlouho.

XYZ3 ( 19. dubna 2019 10:17 )

Je to kráča, také jsem kojila, ale že bych musela v bance? Myslím, že je to fakt přes míru... navíc tedy vypadá jak babochlap..

hera ( 19. dubna 2019 10:03 )

Dodatek. Nezpražila, sama se zhanobila až, až.

Zobrazit celou diskusi