Už jedno a půl desetiletí spolu hraje kapela Eddie Stoilow. Ostatně velká koncertní šňůra, kterou koncem loňského roku brázdila Česko, se jmenovala „15 let spolu“.

David, Honza, Kuba, Lukáš a Martin ho objezdili – jako vždy – v červeném transitu. „Děláme to tak roky. Jezdíme zkrátka rádi spolu. Nás pět z kapely, všechny nástroje a za volantem skvělý řidič, technik Rody Mirinda alias Rododendron,“ směje se klávesista David Šmídt.

Jak se dočtete v jeho dotazníku, David sám se cítí jako by řídil od prenatálu, za nejlepšího řidiče ale nepovažuje sebe ani technika, ale basáka Martina „Puškina“ Puškaře.

Ten dorazil na naše setkání se zpožděním. Na oplátku ale hned vytáhl z tašky čerstvý Svět motorů z vydavatelství Czech News Center. „Čtu ho poctivě! Vše s motorem mě totiž hrozně baví,“ přiznává Martin a dokazuje to on i zbytek kapely. „Martin? Ten si sice klidně zapomene vzít na koncert basovou kytaru, zato pak odhalí každý podezřelý šramot nejen na našem transitu, ale rozezná i šroubek z Boeingu 737 od toho na 747,“ vypráví kyratista Jakub Lenz, jemuž auta rovněž učarovala v mládí a za velkého koníčka je vedle strun bere dodnes.

To zpěvák Honza Žampa, který teď v březnu 2019 rozesmál národ ve Všechnopárty Karla Šípa, ujíždí na motorkách. „Auta beru hlavně jako prostředek k přesunutí z bodu A do bodu B. Což neznamená, že by tenhle prostředek neměl být hezký!“ vyznává se vousáč, jenž začínal na Škodě 105, časem se dostal k současnému Mercedesu R a do budoucna sní o Porsche 911.    

Všech pět členů má na pobyt ve voze minimálně tři názory jednotné. „Za prvé auto funguje jako revize našich vlastních songů. Když hraje píseň dobře ve  voze, bude znít dobře i na desce a na koncertě,“ tvrdí David. „Pak je taky nejlepší ložnicí. Alespoň v případě našeho transitu,“ přidává se bubeník Lukáš Kuneš. „A co si budeme povídat. S Rododendronem za volantem je z něj při návratech z koncertu i parádní alkoholové doupě,“ poodkrývá Honza. „Rododendron je totiž řidičský génius. Kouká dozadu, i když jede popředu,“ vysvětluje Jakub.