Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V mělnickém babyboxu našli chlapečka! Dostal jméno po mrtvém příteli

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
18. dubna 2019
09:45

Do babyboxu v mělnické nemocnici někdo ve středu večer odložil čerstvě porozené dítě. Chlapec dostal jméno Vladislav. V celé ČR v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již lidé odložili 188 dětí.

Nevykoupané dítě s nepodvázaným pupečníkem někdo umístil do vyhřívané schránky ve 20:31. Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse byl chlapec do života vybavený jen starým šedivým ručníkem.

"Sestřičky jej pojmenovaly Lukáš, jak mi sdělila vrchní sestra Pavla Jelínková. Poprosil jsem jí, zda mohu děťátko pojmenovat Vláďa na památku svého přítele a člena vedení spolku Babybox Vladislava Jarého, který zemřel 12. dubna a jehož odchod se mě hluboce dotkl. Taky abych doplnil počet Vladislavů žijících v zemi české," vysvětlil Hess

Vláďa je osmé letošní děťátko, třetí mělnické a upravil skóre kluci versus holky na 82:106. "Samozřejmě vedou holčičky!"

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

kores ( 19. dubna 2019 11:57 )

Přesně tak. Právo na život má větší váhu, než kdejaká občanská práva. Také jsem rád, že u nás babyboxy jsou a chlapeček bude mít určitě hezký život.

Iraa ( 18. dubna 2019 14:24 )

Samozřejmě že babybox má spoustu etických i právních úskalí. Ale když se zamyslíme, že dítě třeba jen díky němu přežilo a někde na druhé strašně čeká bezdětný pár na telefon,že pro ně mají dítě,miminko, kterému oni dají všechno.....díky Bohu za babyboxy. Mám kamarádku,která zrovna tak s manželem čekali roky. A najednou bylo tady....miminko,které si nejdříve vzali do pěstounské péče a po roce adoptovali...

flora ( 18. dubna 2019 11:04 )

Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.... Zajímalo by mě pak tedy, jak se k těmto svým právů ale dostane zavražděné dítě, odhozené do křoví nebo kontejneru.A k čemu mu poté, až se nalezne jeho vrah, jsou... Babybox není úplně ideální řešení, ale ideálních řešení je na světě poskrovnu. Snímá sice beztrestně zodpovědnost rodiče za dítě, ale zachraňuje životy dětí, kde rodič alespoň nějakou minimální zodpovědnou a svědomí má. Malý Vladimírek , díky babyboxu,alespoň tolik štěstíčka na začátku svého života měl!

dandova ( 18. dubna 2019 10:28 )

Vítej, Vládíku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání