Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi „úpí“ pod cenami bydlení: Zdražují byty, nájmy i energie

Autor: bud - 
22. dubna 2019
06:20

Ceny bytů v Česku loni opět rostly o bezmála 10 procent. Česko je tak v žebříčku zemí EU na třetím místě, zatímco přesně před rokem bylo na místě pátém. Zdražují ale i další výdaje za bydlení více se loni platilo za nájemné i za vodu a energie, a to nejvíce od roku 2012, varuje ekonom.

V uplynulých třech letech rostly ceny bytů a domů v Česku rychleji než ve většině zemí EU. Ukazují to pravidelná mezinárodní srovnání Eurostatu. Zatímco průměr růstu všech zemí je 4,2 procenta, v Česku to bylo meziročně o 9,9 procenta.

Rychleji ceny bydlení rostou už jen ve Slovinsku (18,2 %) a Lotyšsku (11,8 %). Pokles ceny by zaznamenán jen v Itálii (-0,6 %).

Ceny rostou více než platy

Nepříznivé situace si všímá i Evropská komise. Podle její loňské analýzy o stavu české ekonomiky začínají být rostoucí ceny bydlení velkým problémem. „Od roku 2013 ceny bydlení rostly rychleji než nominální příjem,“ píše se v dokumentu.

Podívejte se na srovnání:

A nerostou jen ceny bytů a domů při prodeji, znatelně si připlácí všichni Češi – zdražují totiž nájmy i energie, tedy bydlení pro všechny. „Tato položka v souhrnu vykázala meziroční cenový nárůst 4,9 procenta. To je její nejrychlejší meziroční nárůst od června 2012,“ uvedl ekonom ze společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Více za elektřinu i vodu

Potvrzují to i poslední čísla Českého statistického úřadu, ceny za bydlení a s tím spojené náklady loni výrazně rostly – a to na všech úrovních. Nájemné v bytech rostlo o 3,8 procenta, ceny elektřiny stouply o 8,9 procenta, zemního plynu o 3,6 procenta a teplé vody o 4,2 procenta.

Podle Kovandy mají Češi i velmi drahé hypotéky a kralují v tomto ohledu na vrcholu žebříčku Evropy. „V Evropě existuje jen pět zemí, kde jsou hypotéky ještě dražší než v ČR. Vyplývá to z analýzy společnosti Chytrý Honza. Průměrné úrokové sazby hypoték se v Evropě pohybují od 1,09 procenta v Dánsku a 1,56 procenta ve Francii, až po 3,44 procenta v Maďarsku a 4,4 procenta v Polsku. Česká republika je s průměrnou sazbou 2,2 procenta šestou nejdražší zemí,“ konstatoval Kovanda.

Jsou výdaje za energie nad vaše síly? Podívejte se, jak šetří mistryně úspor:

Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

4552 ( 22. dubna 2019 15:14 )

Kolik odvedou užitečné práce ti posrlanci za ty statisíce platu? nezaslouží si to a navíc jsou od realného života hodně daleko.lidem hodí pár stovek a vše se zdraží o tisíce procent . to je tady realita a lepší to nebude.

AlesKozar ( 22. dubna 2019 13:33 )

Proč by se zlevňovalo něco o co je tak velkej zájem?? S čeho budou Ti developeři a mobilní operátoři žít a za co budou platit úvěry, když jejich služby nikdo nevyužije?? Budou muset s cenou dolu.

AlesKozar ( 22. dubna 2019 13:29 )

Tomíčku hlupáčku.... a co s tím děláš, že jsou drahá data?? Jen repráš na netu a prosurfováváš ta drahá data. Zruš tu službu a nepoužívej ji. Pak se ta data zlevní. Dřív ne. To Ti ale nedojde, že??Tupounku jeden.

AlesKozar ( 22. dubna 2019 10:59 )

Tak bláboj jsi teď napsal Ty. 1. Developeři tady před revolucí nic nepostavili, protože vše byl státní podnik. 2. Bězná doba splácení hypotéky je 20-30 let což je jedna generace v aktivním věku. Takže další moudro v Tvém článku. 3. Kde jsou Ti zahraniční kupci?? Náchodsko ani jeden. A byty jsou zde drahé taky. 4. Restituce hahaha. Vetšina činžáků měle ještě kupu let po 89. regulované nájemné a ani se rozprodat nemohly. Jsi jen člověk bez přehledu. Jako kupa jiných.

nestranny ( 22. dubna 2019 10:28 )

 AlesKozar:To je blábol hodný na 1 cenu.Ceny bytů šroubují nahoru developeři a zahraniční kupující.Jako příklad můžu uvést-V Přezleticích u Prahy postavili developeři satelitní městečko na bažinatém podloží.Mnoho let to naši nekupovali,protože po každém dešti se to proměnilo na blata a domky nebyly podsklepené.Domky chátraly a objevila se v nich i plíseň.Potom přišel převrat a spousta přistěhovalců ty domky koupila.Potom přišly restituce a majitelé začali zvedat ceny bytů při jejich prodejích i když to byly většinou domy a byty vybydlené.A později se k nám začali stěhovat movitější cizinci a ti o cenách nesmlouvali.A tak to jde dodnes a oproti západu,kde nákup nemovitosti i na úvěr je záležitost na cca 2 desítky let,tak u nás je to již záležitost na jednu celou generaci. A všechno je to dáno tím,že stát už žádné nové domy nestaví a developeři tak nemají žádnou konkurenci.

Zobrazit celou diskusi