Od předpremiéry studentského filmu (ne)VĚŘ MI! v pražské Lucerně uteklo už pár týdnů. Pro mnohé těžce stravitelný snímek, který natočila dvacítka mladých lidí, vesměs studentů a kamarádů, vzbudil hodně emocí. Ukazuje totiž svět našich dětí úplně jinak, než si ho jako jejich rodiče přejeme vidět. Šikana, násilí, lži, podrazy, litry alkoholu… Mladí tvůrci si stojí za tím, že takový svět náctiletých je. A mnohdy ještě horší. Ostatně, impulsem k vzniku tohoto filmu byla tragická událost.

Měl jsem kamaráda, který kvůli šikaně spáchal sebevraždu. Ani dnes, několik let poté, si nejsem jistý, že jeho rodiče vědí, v jakých problémech skutečně byl. Nikdo jsme o tom nevěděli, dokud to neudělal,“ vysvětluje Tadeáš, který společně se Zuzanou Springlovou stojí za scénářem filmu, který má veřejnost donutit se šikanou a manipulací mezi studenty něco konečně začít dělat. Nebo o tom alespoň začít otevřeně mluvit. A jaké jsou tedy na film reakce?

 

Většině se film líbil, a ta většina nás podpořila. Kritika bude pochopitelně vždy a té se nevyhne ani ten nejlepší film,“ říká Tadeáš Říha a připouští, že první dny po premiéře v Lucerně bohužel přinesly i řadu ostrých útoků ze strany stejně starých studentů. „Vůbec nás nešetřili, slovně nás uráželi, prostě nám nadávali,“ krčí rameny mladík, který připouští, že tyto útoky zpočátku nenesl moc dobře. Naštěstí se z toho brzy oklepal. „Soudit je jednoduché a kritizovat taky. Natočit film je proti tomu složité a to by se pak jeden divil, co je za tím práce. Zvlášť, když to děláte takhle nízkorozpočtově,“ tvrdí Tadeáš, který věří, že si film své diváky najde.

A to se už pomalu děje. Jedno z prvních promítání filmu v Chomutově bylo určené pro školáky ZŠ A SŠ, pro které mladí tvůrci podle svých slov snímek dělali. A reakce teenegerů byly více než zajímavé. Otevřelo to po promítání otevřenou debatu nejen na téma šikany. „Pochopitelně byla na tohle téma natočená spousta filmů, ale ty tvořili dospělí, kteří do toho tolik nevidí. Nechápou náš svět a naše pravidla,“ vysvětluje si zájem náctiletých diváků Tadeáš a říká: „Je to od nás studentů, od vrstevníků. Dospělí často netuší, co se děje. Natočili jsme to bez omáčky, jak to skutečně je.

„Chceme, aby se film hlavně dostal do škol po celé ČR a poukázal na to, jak funguje manipulace, a zároveň pomohl řešit tuto problematiku. Budeme rádi, když ten film pokusí strávit a pochopit i dospělí, hlavně naši rodiče. Vždyť právě oni můžou svou pomocí nejlépe zabránit tomu, aby se stala další tragédie,” promluvil za všechny Tadeáš. Jestli se jeho přání splní, brzy poznáme…

Fotogalerie
34 fotografií