Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládní letoun při nouzovém přistání drhl křídly o ranvej: Cestující měli smůlu

Autor: yks, chal - 
18. dubna 2019
15:58

Nepříliš ráda jistě vzpomíná německá kancléřka Angela Merkelová na svůj let na setkání G20, při němž jejímu speciálu vypověděly službu komunikační systémy a posádku k nouzovému přistání museli navádět telefonem. Nyní se o pozdvižení postaralo pro změnu vládní letadlo Bombadier Global 5000. Při krkolomném přistání na berlínském letišti Schönefeld v úterý málem havarovalo a drhlo křídly o ranvej!

Když německá kancléřka Angela Merkelová na konci loňského listopadu cestovala na summit G20 do Argentiny, její letadlo se muselo po hodině letu kvůli technickým problémům vrátit zpátky do Německa. Stroji selhal komunikační systém, posádka se tak musela s řízením letového provozu dorozumívat satelitním telefonem.

Ještě vážnější problémy mělo nyní vládní letadlo Bombardier Global 5000. Letoun v úterý nouzově přistával na berlínském letišti Schönefeld, ze kterého se vznesl do vzduchu krátce předtím. Po vzletu se objevily nespecifikované technické potíže.

Podle očitých svědků se letadlo postupně oběma křídly dotklo přistávací plochy! Informaci potvrdil i mluvčí Německých vzdušných sil (Luftwaffe). Stačilo tak skutečně velmi málo a mohlo dojít k tragédii. Pilot naštěstí kaskadérský kousek zvládl. Po přistání zůstalo letadlo na ranveji několik hodin, kvůli tomu došlo ke zpoždění a přeložení řady civilních letů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání