Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Před alkoholem u vodáků znalec varuje: Opilí rodiče s dětmi ani nevystoupili z lodi

Autor: Bohuslav Štěpánek - 
18. dubna 2019
06:00

Alkohol není zlo, ale každý by měl znát svou míru. Myslí si to soudní znalec v oboru vodáctví a bezpečnosti na řekách a jezech Petr Ptáček, který to řekl v pořadu Blesku Epicentrum u tématu povolení půl promile u vodáků. „Viděl jsem posádku, kde jela rodina, měla dvě děti a rodiče nebyli schopni vystoupit z lodi na břeh. Ty děti tam jen seděly na té lodi a koukaly,“ popsal varovný příklad.

Senát má už brzy projednat Sněmovnou schválený návrh Pirátů na toleranci alkoholu u vodáků do 0,5 promile. Novinka by navíc měla platit pouze na nesledovaných vodních cestách, kde není motorový provoz.

„Vůdci plavidla budou moci požít zhruba to jedno, dvě piva, do těch 0,5 promile, aniž by byli za to nějakým způsobem pokutováni,“ upřesnil Ptáček s tím, že nezřízené pití alkoholu pro vodáky nadále nebude možné.

Vodní záchranář zároveň varoval, že s každým dalším promile rychle mizí zábrany a respekt před vodním živlem, který pro nás není přirozeným prostředím. „V okamžiku, kdy budeme mít pět, šest piv, budeme opilí a přijedeme k jezu, samozřejmě hrozí to, že podceníme nebezpečnost jezu nebo nějakého úseku na té řece,“ dodal.

„Je to fakt dobrý nápad. Určitě se tady zase příští rok zastavíme,“ usmívali se a rovnou si připili. „Je to fakt dobrý nápad. Určitě se tady zase příští rok zastavíme,“ usmívali se a rovnou si připili. | Blesk - David Malík

Odborník to ilustroval na další příhodě, kterou zažil na řece se skupinou dětí při přenášení kanoí přes jez za nedostatku vody. „Najednou mezi nás vlítla posádka, která vůbec nebyla schopná koordinovat nebo řídit tu loď a potopila nám dvě lodě s dětmi. My jsme je museli samozřejmě vytáhnout a teď jim to vysvětlujte,“ vylíčil odborník nepříjemný zážitek.

Podle Ptáčka se díky několika aktivitám podařilo snížit počet utonulých vodáků na českých řekách, kdy ještě zhruba před 10 lety jich bylo 10 až 12 ročně, ale za poslední dva roky nikdo. „Udělali jsme několik projektů, jedním z nich byl projekt Nebezpečnéjezy.cz, kdy jsme se pokoušeli upozorňovat na nebezpečné jezy v rámci naší republiky. Druhý projekt byla kampaň Alkohol nebo voda,“ vysvětlil Petr Ptáček v Epicentru.

djaba ( 18. dubna 2019 21:12 )

Jedno dvě piva neudělá nekoordinovaného a opilého rodiče .Dávat do jednoho pytle vožralky a výletníka, který spláchne klobásu nebo guláš jedním pivem je zcestné .Proto je tu navrhovaná hranice , aby se ti ochmelkové trestali .

Taurus70 ( 18. dubna 2019 06:56 )

Na vodu jsem jezdil uz s rodici a musim rict ze se tam popijelo vzdycky ale opravdu si nepamatuji ze by se nekdo kdo mel v lodi deti tzv.zliskal do mrtva,chyba rozhodne neni v alkoholu ale v lidech .Podivejte se na dnesni spolecnost jako celek a kazdemu musi byt jasne ze zakazy to nespravi,lidi zakjima jen msmon a uzivani si prevazne materialnich hodnot,rodina,pratelstvi a chlapske slovo dnes uz nic neznamenaji jsou spise k smichu🤔🤔😵😵

Zobrazit celou diskusi