Kvůli několikahodinovému požáru se z katedrály Notre-Dame zřítila 91 metrů dlouhá věž a zcela shořela střecha. Škody jsou téměř nevyčíslitelné a oprava tak ikonické památky bude trvat několik let.

Jenže pro Viktora Vinczeho je to, jak se zdá, prkotina. „Světová tragédie v Notre Dame? Nepřehánějme. Zdi drží, věže stojí, zvony budou zvonit. Zachránili Kristovu trnovou korunu, roucho svatého Ludvíka, výjimečné varhany jsou neporušené. Zvládl to oltář, dřevěná kazatelna, interiérové svíčky se ani neroztavily. No především, nikdo se vážně nezranil ani nezemřel. Co za tragédii tedy nazývají davy smutných turistických fotek a komentářů? Shořelou dřevěnou střechu!“ napsal manžel Adely Banášové svůj názor na dění kolem zničené památky ze 14. století.

Přiznává, že i jeho zamrazilo při pohledu na záběry na hořící katedrálu, ale stejně tak ho zamrazily komentáře jeho příčetných přátel, které za vzniklým požárem hned viděly „zástupy islámských nenáhod s bandaskami v rukách, které takto útočí na naše křesťanství“.

„Je to stejné, jako kdyby střechu podpálili radikálové, v době požáru to nikdo nemohl vědět. Stejně jako turisti nemohli od počítačů vědět, jaká ´tragédie´nás (ne)čeká. Obě skupiny se ale pod silou motivace lajků a uznání uchýlily k okamžitým a bombastickým veřejným stanoviskům. Lidské ruce už vypálené, zbombardované nebo zanedbané historické majestáty vzkřísily už mnohokrát, v Paříži to nebude jiné. Naše hlavy, povahy a hysterie bohužel opravit nedokážou,“ dodal k tomu moderátor Vincze.

Pochopitelně se pod jeho příspěvkem ihned spustila lavina komentářů, které ho z velké části kritizují za to zlehčování situace s tím, že neshořel jen kus dřeva, ale kus francouzské historie.

Fotogalerie
47 fotografií