Strašlivý únos se odehrál v jednu hodinu odpoledne v ulici Vlasty Průchové v Praze 10. Babička se Sofií, již má tři měsíce v péči, se chystaly odjet metrem na Háje, kde se měly setkat s otcem dívky, Vilémem, a následně odjet do centra Prahy. Tam byla v plánu hodinová schůzka s matkou holčičky - pod dohledem úředníků, matka Zdena Amálie Mikyšková Štolcová, na niž je vydán příkaz se zadržením, má totiž s dcerkou soudně zakázaný styk. V tu chvíli, když se obě dostaly za bránu, však podle svědků přiběhli dva muži, dívku babičce vytrhli z rukou, naložili ji do stříbrného Volva XC90 s poznávací značkou 8S2 0469 a bleskurychle zmizeli. 

Podle MF Dnes vedou rodiče o Sofii už dva roky soudní spor. Otec dívky prý tvrdí, že jeho expartnerka trpí poruchou osobnosti, ona ho nařkla ze zneužívání holčičky. „Ve středu měl být další soud. Upozorňoval jsem znalce a varoval je, že žena je nevyzpytatelná a nebezpečná, až to takto dopadlo,“ řekl deníku otec Vilém s tím, že se bojí, že by matka mohla v emočním afektu dívce ublížit. Podle jedné ze sousedek se babička o holčičku starala vzorně a za únosem stojí jeden z rodičů.

Podle pondělního vyjádření policistů mohla dívka skončit v zahraničí. Dosavadní zjištění vypovídají o tom, že by dívenka měla být hledanými odvezena do zahraničí, pravděpodobně do Německa,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Právě tam totiž podle deníku pracuje nový přítel matky.

Sofinka měří 120–130 cm, je štíhlá, má kulatý obličej a zelenošedé oči. Její vlasy jsou blonďaté, v době únosu měla učesané dva culíky. Na sobě měla růžovou látkovou bundu s podšívkou bílého beránka a modré rifle s černými kvítky, růžovou čepici se stříbrnými proužky a růžové boty, uvádí popis policie. Jakékoliv informace o dívce, její matce či předmětném vozidle přijmou policisté na lince 158.

Fotogalerie
5 fotografií