Pravé nadšení z koule projevila mladá, zhruba roční zvědavá samička. Předvedla kopy, skoky, přihrávky, hlavičky. Jako starý Homolka, když ve filmu ukazoval Ludvovi, jak to válela Spartička.

Voňavé a chutné koule, které vyrobili v zoo návštěvníci, nejprve odvážně prozkoumal vůdce stáda. O aromatický předmět si otřel hlavu, pak do něj šťouchl, a když zjistil, že nikomu nehrozí nebezpečí, šel svačit ke kupce sena.

Mičuda z proutí a meduňky

A proč se bizoní slečna vlastně tak rozdováděla? „Koule jsou z vrbového proutí. Naplnili jsme je senem, potřeli natí meduňky a pár listů jsme dali dovnitř,“ popsala balon Markéta Lavická, která se v zoo stará o to, aby se zvířata nenudila a byla v psychické pohodě. Když se fotbalistka vydováděla, tak mičudu také ochutnala.

Video
Video se připravuje ...

Meduňková koule probudila v mladé bizonici fotbalovou hvězdu. Jiří Bálek, Zoo Praha

Jak jí jela meduňka, těžko říct, ale chovatelé vědí, že bizoni milují jako zpestření jídelníčku lehce nahořklé vrbové proutky. A jak dopadla „meruna“? Jen co bizoni přišli meduňce na chuť, rozdělali, rozházeli všude kolem obsah mičudy, který následně skončil ve hnoji.

Víte, že…

… bizoni jako přežvýkavci mají 32 zubů, z toho 24 stoliček a 8 řezáků? Mají i výborný čich. Dokážou větřit až na vzdálenost dvou kilometrů!

Fotogalerie
9 fotografií