Co se množství antických památek týče, je málokterá země ve středomoří bohatší, než je Turecko, srdce bývalé Východořímské říše. S novými luxusními hotely na pobřeží lemovaném písečnými plážemi, s majestátním pohořím Taurus lákajícím k výletům a s exotickým nádechem této brány do Asie, je Turecko lákavým cílem letní dovolené. A počet turistů, kteří sem míří, rychle stoupá.

„Kromě výrazného nárůstu v počtu míst v letadlech, které máme na letošní léto k dispozici, jsme rozšířili i nabídku hotelů,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Ideální místo pro svoji dovolenou si tu přitom vybere úplně každý. „V naší nabídce najdete luxusní pětihvězdičkové hotely a komplexně vybavené resorty, ale i hotely střední kategorie,“ popisuje Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Ceny jsou nízké

Nákupy v Turecku jsou pro našince rok od roku levnější. Kupříkladu 1 turecká lira stojí nyní zhruba 3,90 koruny. Loni touto dobou to přitom bylo 5,10 Kč a před pokusem o převrat v roce 2016 8,10 Kč.

Kemer

Letovisko na úpatí pohoří Taurus patří k nejkrásnějším a nejvíce zeleným oblastem Turecké riviéry. Jedná se o klidnou lokalitu vhodnou pro náročnější dovolenkáře. Můžete tu spatřit i největší počet delfínů žijících ve volné přírodě u tureckého pobřeží.

Kemer
Autor: CK Blue Style

 

Side

Ve věhlasném antickém přístavu se dnes snoubí moderní architektura s dávnou historií. Město je zároveň i jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť pozůstatků z antické doby. Skvělé pláže a hotely jsou od památek doslova na dohled.

Side
Autor: CK Blue Style

Alanya

Symbolem letoviska je středověká pevnost, pod níž se rozprostírá malebný přístav a původní centrum, kde to v současné době žije především v nočních hodinách. Nejproslulejší z místních pláží je tzv. Kleopatřina pláž, kde údajně trávila romantické chvilky Kleopatra s Markem Antoniem.

Alanya
Autor: CK Blue Style

Belek

Hotelové resorty jsou tu umístěné přímo u 12 km dlouhé písčité pláže. Zároveň se ale jedná o chráněnou přírodní oblast. Vyrostlo zde i několik exkluzivních golfových hřišť, která jsou vlajkovou lodí tureckého golfu. Díky rozmanitosti hřišť si tu zahraje úplně každý, bez ohledu na úroveň.

Belek
Autor: CK Blue Style

Zájem trhá rekordy

Turecko se letos chystá na rekordní rok. Jen za první tři měsíce roku navštívilo Tureckou riviéru o čtvrtinu víc turistů, než loni. Podle místního listu Hurriet přijelo v prvním čtvrtletí o 8 % víc Němců, o 76 % víc Rusů a o 58 % víc Britů než ve stejném období loňského roku. „O pobytové zájezdy do Turecka je rekordní zájem. Dosavadní prodeje ukazují, že Turecko je zpět v plné síle a počty lidí, kteří tam s námi na dovolenou v létě odjedou, budou atakovat rekordy,“ potvrzuje i Petr Šatný z CK Alexandria.

Fotogalerie
38 fotografií