Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

800 tisíc uprchlíků do Evropy? Přijdou stovky skrytých teroristů, varují Italové

Autor: ČTK, tva - 
16. dubna 2019
19:20

Italská vláda vyzvala Evropskou unii k pomoci s případnou migrační vlnou vyvolanou nynějším násilím v Libyi. Migranty by v takovém případě chtěla přerozdělovat do přístavů mimo Itálii. S odvoláním na prohlášení ministra dopravy Danila Toninelliho o tom dnes informovala agentura ANSA. V pondělí varoval předseda mezinárodně uznávané libyjské vlády Fáiz Sarrádž, že v případě další eskalace bojů by mohlo z této severoafrické země zamířit do Evropy přes Itálii až 800.000 uprchlíků.

Pokud vyrazí tisíce žadatelů o azyl, italská politika zavřených přístavů už nebude stačit. V takovém případě by se musely otevřít další evropské přístavy, aby byli migranti přerozděleni,“ uvedl Toninelli.

Vyslovil se také pro mezinárodní iniciativu pro mír v Libyi, kterou již bezmála dva týdny zmítá násilí způsobené vojenským tažením armády maršála Chalífy Haftara na hlavní město Tripolis. „Evropa musí zasáhnout a Itálie musí stát v centru evropské migrační strategie,“ řekl ministr za protestní Hnutí pěti hvězd.

Ministerstvo vnitra, vedené předsedou populistické strany Liga Matteem Salvinim, současně varovalo před nebezpečím příchodu „stovek teroristů“, kteří by „mohli těžit z chaosu v Libyi, aby se dostali do Itálie“.

Libyjský vicepremiér Ahmad Maítík prohlásil, že jeho vláda se nikdy nezavázala držet uprchlíky v Libyi. „Neexistuje žádná dohoda o tom, že uprchlíci budou zadržováni v Libyi,“ řekl vicepremiér. Hovořil stejně jako Sarrádž o hrozbě 800.000 migrantů a dodal, že v případě dalšího Haftarova postupu nebudou libyjské jednotky schopny zajistit kontrolu nad 400 vězni pocházejícími z Islámského státu.

Katarský ministr zahraničí Abdarrahmán Sání v úterý po jednání s italským premiérem Giuseppem Contem v Římě vyzval k uvalení zbraňového embarga na Haftarovy jednotky. „Kroky libyjských milicí vedených Haftarem brání mezinárodním snahám dosáhnout libyjského národního dialogu,“ uvedl podle agentury Reuters Sání.

Pokračující ofenziva polního velitele Haftara, jehož samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) je spřízněna s odpadlickou vládou na východě země, si podle OSN vyžádala život již 146 lidí, včetně 13 civilistů. Na 18.000 osob muselo opustit své domovy. Podle pozorovatelů situace hrozí přerůst v plnohodnotnou občanskou válku, podobnou té, při níž byl v roce 2011 svržen bývalý dlouholetý vůdce země Muammar Kaddáfí.

Rada bezpečnosti OSN má v úterý zahájit debatu o návrhu rezoluce o Libyi předložené Británií. Požaduje se v ní příměří a vyzývají se země, které mají na bojující strany vliv, aby pomohly zjednat klid. Hlasovat by se mohlo ještě tento týden.

Generální prokurátorka Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová vydala prohlášení, v němž vyjadřuje hluboké znepokojení nad situací v Libyi. Vyzvala velitele, aby se vyvarovali páchání válečných zločinů, a pohrozila, že nebude váhat vyšetřovat a stíhat pachatele zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

V Tripolisu se v úterý konala demonstrace, jejíž účastníci přišli ve žlutých vestách, aby upozornili na údajnou francouzskou pomoc Haftarovi. „Francie musí Haftara přestat podporovat, Francie povstalcům dodává zbraně výměnou za ropu,“ stálo ve francouzštině na transparentech, jež demonstranti nesli.

mak ( 17. dubna 2019 03:47 )

 Evropa opravdu NEMUSÍ zasahnput!!!! Je to jejich problem, at si ho resi. Navic Libye vyhrožuje,ze sem ty lidi posle, vc.400 IS. Evropa nema přijímat tyhle existence, ale je povinna chránit i hranice. Proc to EU nedela? Pri ilegalnom překročení hranice je v pořádku brsnot svou vlast a strilet. A ne ze v Ceute se vojáci nechají nrzacit vapnem aj.a neuni použít zbraně. Na co je maji? Evropu ridi bezdetni, ten je to jedno. Akorat nechápu,nu je stare škatuli moc a peníze. 🙄 Za peníze pracujicich danovych poplatniku sem tahate tuhle chamrad. Důchodci y dreli do hrobu, pro deti nejsou peníze, busem se dohadovat o patro tisoc rodičáku, kdyz tohle privandrovalci stoji za mesic mnohonasobne vic. Proc dostanou ubytování, ktere znici, lidi, kteří raji, zmrzaci nebo zavrazdi, podobne se vsemi těmi, tyhle oikofobni vlasy musí odevzdávat ve peníze. Obrana vladtni zeme, kultury a hodnot ani reconquista uz dnešním lidem bohužel nic nerika 😥

agfor ( 17. dubna 2019 01:35 )

Naivko, tzv. něžná revoluce už neexistuje a tahle vládnoucí chamraď se bez zabíjení lidí moci nevzdá.

boxer ( 16. dubna 2019 20:26 )

Islám a Muslim do Křesťanské Evropy NEPATŘÍ,tato invaze je cílená a skončí to díky p.o.s.r.a.né.m.u. MOLOCHU EU a jejím řitním alpinistům KATASTROFICKY!!

anka ( 16. dubna 2019 20:21 )

neni treba nic vypalovat - staci kdyz se lidi budou informovat co se deje v jejich zemi, a kdyz se k tomu lidi postavi. Lidi, kterych se to tyka, muzou vyjit do ulic a dat najevo co si preji. Ale zatim to vypada, ze vetsina Evropanu zavira pred problem oci.

Actimel ( 16. dubna 2019 20:05 )

Italové můžou vyzývat koho chtějí...toto je naplánováno a jede se podle plánu! Nikdo nepomůže, nikdo nic neudělá! Tyto černé kobylky zaplaví Evropu a bude velmi zle! Tady se odvádí pozornost od tohoto mega problému různými "malichernostmi"..a toto se děje v tichosti za zády všech lidí, všech Evropanů! Bylo by potřeba vypálit to doupě evropského parlamentu a ty stínové loutkoherce, ty zazobance nenažrané, kteří mají stále málo..né takovou úctyhodnou památku co včera shořela

Zobrazit celou diskusi