Katedrála svatého Víta v minulosti, stejně jako nyní Notre-Dame, také „zažila“ několik velkých požárů: ten historicky největší se odehrál roku 1541. Tehdy vzplála nejen stará část chrámu, ale i Pražský hrad. Roku 1757, když cennou památku ostřelovali Prusové, zase na prach shořely například varhany. Poslední větší požár vypukl roku 1760 od blesku.

Chrám je nyní chráněn řadou protipožárních opatření, správa Hradu investuje ročně do údržby katedrály a ochrany před požáry ročně zhruba 20 milionů korun. Protipožární ochrana stála za poslední tři roky 10 milionů korun, uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář.

V prostorách katedrály je celkem 145 čidel elektrické požární signalizace. V areálu Pražského hradu je také samostatná hasičská jednotka, která nedávno obdržela speciální auto určené pro zjednodušený průjezd památkovou oblastí za více než 10 milionů korun. Dřevěná střecha velké věže je chráněna přístroji se 70 speciálními hasicími hlavicemi.Dojezd hradních hasičů je jedna minuta, zahájit protipožární útok jsou schopni do čtyř minut. V objektu katedrály jsou tři schodiště, ve všech jsou suchovody. Na ty se připojuje hadice s vodou a pomocí nich dochází k hašení celých prostor. Jsou schopny odvést do všech částí katedrály 1200 litrů vody za minutu,“ řekl na tiskovém briefingu přímo v katedrále Mynář.

Suchovody jsou potrubí, která vedou od země svisle až na střechu, a hasiči na ně mohou jednoduše napojit hadici, čímž značně urychlí přenos vody nahoru. Tam, kde je suchovod ukončen, se mohou napojit další hadice, aby se voda dostala tam, kde je potřeba. Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky je ale možné, že se při požáru Notre-Dame na střechu hasiči vůbec nedostali. 

Hasičské cvičení

Hasiči v katedrále sv. Víta zasahovali i před šesti lety, 16. října 2013, kdy tam naposledy proběhlo velkolepé cvičení: simulovaný požár krovu severního výběžku katedrály nad Wohlmutovou kruchtou, kaplí sv. Zikmunda a starou sakristií. Účastnila se ho zhruba třicítka hasičů. „Cvičení proběhlo tak, jak jsme očekávali. Vyskytly se malé nedostatky, protože jsme zjistili, že naše technika je natolik veliká, že dostat se s ní na Pražský hrad je velice náročné, abychom nepoškodili památky a kulturní hodnoty místa,“ řekl tehdy velící důstojník směny pražských hasičů Antonín Šustr.

Zvláštností při zásahu na Pražském hradu je, že klíče od objektů jsou umístěny v klíčnici, což samotný zásah může zdržet. Vyzvednout si je může pouze velitel zásahu, zdržení je ale podle hasičů minimální.

Fotogalerie
35 fotografií