Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rostislav K. (63) podle verdiktu udusil manželku a tchyni: Soud nyní zajímá, jestli byl zdravý

Rostislav K. u Krajského soudu v Olomouci
Rostislav K. u Krajského soudu v Olomouci  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. dubna 2019
13:59

Olomoucký vrchní soud dnes odročil na 7. květen případ dvojnásobné vraždy, ze které je obžalován třiašedesátiletý Rostislav K. z Ostravy. „Důvodem je doplnění dokazování znaleckými posudky,“ řekl v úterý mluvčí soudu Stanislav Cik. Rostislav K. podle obžaloby zavraždil ochrnutou manželku a nemocnou tchyni. Krajský soud jej potrestal 15 lety. Proti rozsudku se muž odvolal.

Rostislavovi původně hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Krajský soud při uložení trestu na samé spodní hranici trestní sazby zohlednil okolnosti neobvyklého případu, s trestem souhlasil i žalobce. „Jednání bylo odročeno za účelem doplnění dokazování znalkyň k duševnímu zdraví obžalovaného," uvedl mluvčí soudu.

Motivem dvojnásobné vraždy byl fakt, že muž už nezvládal péči o svou ochrnutou a zcela bezmocnou manželku a její stárnoucí a nemocnou matku. Muž se několik let o svou ženu vzorně staral. V roce 2014 manželce po krvácení do mozku ochrnuly všechny končetiny.

„Žili jsme aktivně. Milovala hory a moře. Najednou jenom ležela. Nepohnula ani hlavou. Jen očima," uvedl již u krajského soudu profesionální řidič autobusu.

Poté, co se začal zhoršovat i zdravotní stav tchyně, situace na obžalovaného dolehla a péči již nezvládal. Podle spisu muž začal přemýšlet o vraždách a způsobu, jak je provést, již předloni o Vánocích a plány uskutečnil loni 16. dubna.

Nejprve udusil igelitovým sáčkem tchyni a krátce na to stejným způsobem udusil i manželku. Podle krajského soudu to sice lze pochopit, ale nikoliv omluvit. Právě proto poslal Rostislava do vězení.

Podobný případ vyšetřovali také nedávno kriminalisté v Olomouckém kraji. V Prostějově tam podle nich loni v červnu zabil sedmasedmdesátiletý muž svou vážně nemocnou manželku. K činu se muž přiznal hned po zadržení, ženu udusil.

Motivem zřejmě byl špatný zdravotní stav jeho o tři roky mladší manželky. Senior s policisty od samého počátku vyšetřování aktivně spolupracoval. Vzhledem k tomu kriminalisté nežádali, aby byl umístěn do vazby, v lednu jej navrhli obžalovat z vraždy.

verka1 ( 16. dubna 2019 18:50 )

Pan musel byt psychicky na dně. Kdyby doktor zabil pacienta dostal by jenom podmínku. Většinou doktor ví jak postupovat a aby se na to nepřišlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání