Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohořel i další pokus sesadit Klause ml. Křeslo šéfa výboru udrží?

Aktualizováno -
16. dubna 2019
16:08
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
16. dubna 2019
14:45

Poté, co ODS vyhodila Václava Klause mladšího, pokusila se ho sesadit i z křesla šéfa ČSSD. Občanští demokraté chtěli ctít povolební uspořádání Sněmovny, podle kterého měli školskému výboru šéfovat právě oni. Klause mladšího chtěl pomoci sesadit i poslanec ČSSD Petr Dolínek. svůj návrh však v úterý ve Sněmovně neprosadil.

Na plénu Poslanecké sněmovny navrhl Petr Dolínek netradiční usnesení, kterým by všichni poslanci ve veřejném hlasování vyzvali školský výbor, aby do 14 dnů zvolil nového předsedu. Ten by měl nahradit právě nezařazeného poslance Václava Klause mladšího. Jenže Sněmovna o této výzvě školskému výboru jednat nebude. Dostatečnou podporu pro svůj návrh Dolínek nezískal.

Nevyšel tak ani další pokus, jak Klause juniora sesadit z křesla šéfa výboru. Pro Dolínkův návrh hlasovalo 68 ze 182 přítomných poslanců. Nepodpořili jej zejména poslanci hnutí ANO, SPD a KSČM, ale ani někteří občanští a sociální demokraté.

ODS prosazuje Krejzu

ODS nově navrhuje Klause z výboru zcela odvolat. Chce, aby ho nahradil Karel Krejza. Sněmovní plénum by se mělo návrhy na změny ve sněmovních orgánech zabývat ve středu. Již na začátku dubna se členové školského výboru sešli k jedné volbě.

Tehdejší kandidát ODS Martin Baxa ale v tajné volbě neprošel, předsedou tak dál zůstal Klaus. Plzeňský primátor Baxa dostal jen šest hlasů z 21. Předseda ODS Petr Fiala to tehdy komentoval tak, že členové výboru porušili parlamentní zvyklosti a pravidla poměrného rozdělení míst v orgánech Sněmovny.

„Z našeho pohledu není udržitelné, aby byl předsedou školského výboru někdo, jako je Václav Klaus mladší, který se dostal některými těmi svými výroky o židech mimo standardní poměry ve Sněmovně, “ vysvětloval před zahájením úterní schůze Sněmovna Jan Chvojka, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Sociální demokraté k tomuto kroku přistoupili prý poté, co si ODS nedokázala sama narovnat poměry ve školském výboru. „My jsme se snažili Václava Klause mladšího odvolat před měsícem na minulé schůzi, nicméně ODS nás požádala, zda by si tento svůj problém mohla vyřešit sama svou cestou,“ poznamenal Chvojka.

To se podle něj neúspěšnou volbou Baxy nepodařilo, a tak chtěla ČSSD jít řešení naproti. „Bohužel školský výbor tehdy pana předsedu neodvolal, zkusíme to znova, věříme, že budeme úspěšní,“ dodal Chvojka.

Komunista se Klause zastal

ČSSD však s návrhem neuspěla. A kritice čelí i ODS. „Věřím, že ODS zvolila špatnou cestu v podobě náhrady Václava Klause mladšího,“ reagovaů dnes předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

ODS navíc Kováčik vrátil jejich postoj k poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který nakonec pod tlakem rezignoval na post šéfa komise pro kontrolu GIBS. „Z tohoto důvodu poslanci KSČM neměli jednoznačný názor, zda by se tak věc měla podporovat,“ dodal Kováčik, podle kterého navíc Klaus řídil výbor s vysokou erudicí a odborností „a z hlediska odborného, není důvod Václava Klause odvolávat,“ dodal Kováčik.

Piráti pro změnu, ODS trvá na svých křeslech

Naopak Piráti se postavili za odvolání Klause. „Ve chvíli, kdy byl vykopnut z ODS, nemá na tu funkci nárok,“ podpořil návrh ODS Mikuláš Ferjenčík.

Video  Benda: Klaus ml. se sám rozešel s ODS, chce vystoupení z EU 
Video se připravuje ...

ODS trvá na tom, že chce mít na základě povolebních dohod křeslo šéfa školského výboru. Taktiku ale předseda klubu Zbyněk Stanjura zatím neprozradil. „Máme nárok na tři místa, v tuto chvíli máme obsazená dvě,“ dodal Stanjura.

„Respektujeme, že je to místo ODS respektive demokratického bloku. My jako hnutí máme 10 zástupců, kdyby ODS opravdu chtěla odvolat, mohla pana Klause odvolat i bez našich hlasů,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a připomněl, že ODS nechtěla od ANO pomoc odvolat ani Kristýnu Zelienkovou z hospodářského výboru v době, kdy z hnutí ANO odešla.

hejhej ( 17. dubna 2019 14:00 )

Fiala: Kdo nejde snáma, jde proti nám. ODS má "plno odborníků" pro školství . Pro když vidím Fialu a Stanjuru se mi zvedá žaludek?

jentakjenkobliha ( 16. dubna 2019 19:11 )

O Burešovi a spol se dá říci že to jsou šmejdi a hnoji.

turbina ( 16. dubna 2019 19:09 )

Fiala , Kalousek a Bartoš jsou důvěryhodní politici. Dá se tohle říci o Burešovi, Hamáčkovi, Filipovi nebo Okamurovi ?

petr12 ( 16. dubna 2019 19:03 )

jantakjenkobliha!!pokud ty obecný blb hovado,sajrajt,chcíplotina se považuješ za inteligentního tak taky vypadají strany ODS TOP pirátu které ty reprezentuješ!! jen víc takových kok.u voliču jmenovaných stran a končí politická špína!!

oklusnifranta ( 16. dubna 2019 18:38 )

ODS by ještě měla šanci na znovuvzkříšení, ale musela by se rychle zbavit nepotřebného toxického odpadu jako je Fiala, Stanjura, Benda Němcová a pár dalších. S touhle prohnilou sebrankou nemá šanci. Pokud se jich zbaví, budou volitelní, protože kvalitních lidí tam mají dost, ale ovlivňuje je tahle stará struktura.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa