V současných letech panuje v Praze nebývalá bytová krize. Zatímco v roce 2015 se částka za nákup jednoho metru čtverečního pohybovala okolo 69 tisíc korun, nyní je to téměř 103 tisíc. Střední třída, která takovými prostředky nedisponuje, bývá pomalu vytlačována za hranice hlavního města, kde jsou ceny příznivější – alespoň to vyplývá z analýzy, kterou vypracovalo ČVUT, Institut plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a Architekti Headhand. Magistrát hodlá na situaci reagovat družstevním bydlením, cena by se díky němu měla postupně dostat na 60 tisíc korun za metr čtvereční.

Východisko z krize?

Nový projekt, který by sestával z kooperace hlavního města, městských částí a družstev, představila v úterý dopoledne radní Hana Kordová Marvanová (STAN). „Více a více se v Praze rozevírají nůžky mezi průměrnými cenami bytů a mezi průměrnými mzdami. Je proto nutné přemýšlet nad nástroji, jak rozšířit dostupnost bydlení pro střední vrstvu obyvatel, a právě jednou z možností je vrátit se k osvědčenému družstevnímu bydlení,“ uvedla. 

„Hlavní město by poskytlo pozemek ve svém vlastnictví, na němž by byl postaven dům s družstevními byty. Určitá část těchto bytů, například třetina, by byla hlavnímu městu k dispozici jakožto jednomu ze zakládajících členů družstva,“ sdělila Kordová Marvanová. Výhodou by byly jak nízké náklady na výstavbu, které by se mezi družstevníky rozdělily, i následnou správu. Výrazně by se to podle ní rovněž podepsalo i na nájmech, které by byly poskytovány za tržní cenu, příznivější například pro seniory, mladé rodiny apod. 

V současné době vzniká v Praze rozsáhlá výstavba bytových komplexů od nejrůznějších developerů, kteří byty prodávají soukromníkům. Ti s nimi pak libovolně nakládají tak, že je pronajímají i právě za daleko vyšší než tržní ceny. Dalším problémem současného bydlení v Praze je platforma krátkodobých pronájmů. Podle radní by se obojímu v případě družstevního bydlení zamezilo.

První dům do tří let?

Magistrát už v rámci uskutečnění nové vize bydlení v Praze „pro všechny“ podniká první kroky. V uplynulých týdnech obeslal všechny městské části s dotazníky, kde zástupci jednotlivých radnic uvedou informace, jak užívají městský bytový fond. Podle radního hlavního města pro oblast bydlení Adama Zábranského (Piráti) tak bude magistrát mít ucelený přehled o fungování a správě městských bytů. „Intenzivně se zabýváme rekonstrukcí bytů ve vlastnictví města,“ upřesnil.

Zároveň nechal magistrát vypracovat mapu vytipovaných pozemků, které Praha vlastní a na kterých by se mohl tento projekt pomalu začít uskutečňovat. Nejvíce se jedná o okrajové lokality zejména na jihu hlavního města. O stavbě prvního družstevního domu o dispozici 150 bytů magistrát jedná s radnicí Prahy 13. Podle náměstka pro oblast územního rozvoje Petra Hlaváčka (TOP 09) by mohl začít vznikat zhruba do dvou a půl roku.

Samotné výstavbě bude samozřejmě předcházet řada jednání. „Hlavní město vypíše veřejnou soutěž, v rámci které bude vybírat partnera, který by byl zárukou dobré družstevní správy,“ sdělila Kordová Marvanová. Následně by mezi Prahou a partnerem byla uzavřena smlouva, na základě které by z výsledné výstavby třetina bytů náležela městu, zbylé dvě třetiny by byly určeny na převod družstevních podílů pro zájemce. Družstvo by byty poskytovalo na základě dohodnutých cen i podmínek a dlouhodobě se o nemovitost staralo.

„Preferujeme variantu, aby družstva fungovala co nejdéle. V družstvu jsou totiž větší záruky, že byty zůstanou na trhu s byty a budou nabízeny k bydlení. Město by následně bylo schopno kontrolovat jejich vhodné fungování, což by mohlo zamezit využívání krátkodobých pronájmů,“ je si vědom předseda výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha Sobě).